Quantcast
Channel: history matters!
Viewing all 93 articles
Browse latest View live

Det finnes alltid et svar...

$
0
0

Mediene melder at Norge igjen har kommet svært dårlig ut i en undersøkelse av utdanningssystemene rundt omkring i verden.

What's new?

Denne gangen er det Economist Intelligence som, iflg Aftenposten torsdag 29. november, plasserer Norge på 26.-plass (av 39 land). Grunnlaget for denne lite flatterende rangeringen er manfoldig, bla.a. resultatene fra flere forskjellige undersøkelser, som f.eks. PISA, TIMSS og PIRLS.

Nå er vel ikke lenger slike resultater så overraskende her på berget. Det som er nedslående er reaksjonene resultatene møtes med.

Aftenposten kan melde at en post-doktor ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning (ILS) ved Universitetet i Oslo har følgende beroligende melding til det norske folk:
  1. Undersøkelsen bygger på både PISA og TIMSS - og der har jo Norge alltid gjort det dårlig!
  2. Vi hadde kommet mye bedre ut av undersøkelsen hvis den hadd målt elevenes demokratiforståelse.
Det er, med andre ord, ingen grunn til bekymring. Vi tar dem på demokratiforståelsen!

Dette minner meg om en god gammel anekdote:

En kunde kommer inn i bokhandelen og blir ekspedert av en ansatt.
Kunden: Har dere romanen "Uten en tråd"?
Ekspeditøren: Nei, dessverre - men vi har boken "Moro med garn"!

Det finnes alltid et svar, ikke minst fra ILS.

Et par dager etter viste TV2-nyhetene et innslag om en skole som jobbet intenst med å stimulere til toleranse hos elevene. Henrykte TV-seere fikk se en skoleklasse som tok på seg forskjellige fotballdrakter og sang hverandres fotballsanger!

På den måten tilegnet elevene på en norsk skole seg verdifull kunnskap om toleranse.

I mens satt antakeligvis elevene på skolen i Singapore og regnet annengradsligninger..........


Historielæreren smyger seg inn under den tunge, gamle damen!

$
0
0
Hva synes du om den overskriften?

I konkurranse med de store nettavisene må også Historielæreren ty til en erotisk ladet headline! Hvordan skal han ellers få lesere? 

Det har vært vinterferie - og Historielæreren har hatt sin årlige kulturelle restitusjonsuke i byen han elsker.

Det burde selvsagt være helt unødvendig, men hvis det, mot formodning, skulle være noen der ute som, i sin grenseløse ignoranse, faktisk stiller seg uforstående til hvorfor noen elsker London, så holder det i massevis om dere ville gjøre omverden den tjeneste å være så snille å lese denne historien her. Maybe that's because I'm a Londoner? (Forestill deg at dette hadde kunnet skje med våre herostratisk berømte lokale størrelser i Ruter og på T-banen her i Oslo. I don't think so!)

Og - mens vi snakker om T-bane og kollektivtrafikk - Historielæreren er usikker på om så mange i Norge faktisk er klar over hvilket kjempeløft som gjøres på dette feltet i London i disse dager?

Joda - norske aviser har også fått med seg at tuben er 150 år i år. Aftenposten hadde en god artikkel om dette. (Denne bloggeren har, i all beskjedenhet, også skrevet litt om tuben ved tidligere anledninger, se her og her.)

Det skjer imidlertid mye mer enn jubileer på kollektivfronten i London. Dypt nede, rett under beina på oss, der vi vandrer rundt og shopper i metropolen, bygges det (enda) et kolossalt nytt tilskudd til det eksisterende tube-nettet. Kjære lesere - velkommen til Crossrail! 









Kart over det planlagte stasjonsnettet for Crossrail. Legge merke til at det alltid tenkes "interchange". (Prøv å forklare dette til politikerne i Oslo og Akershus, som har brukt 20 år på å krangle om Kolsåsbanen og en evt bane til Fornebu.)

Interchange i praksis! Her er det ikke om å gjøre å hegne om sitt revir. Alt skal knyttes sammen. - til de reisendes beste.

Crossrails hjemmesider har fyldig bildestoff om dette prosjektet. Ellers anbefales også denne bildeserien fra The Telegraph.
Det er dimensjoner over tilførselssjaktene til det underjordiske banenettet.

En av boremaskinene heises ned så den kan ta fatt på jobben.

Det er fem svære boremaskiner som er i drift samtidig. I vest-London borer "Ada" og "Phyllis", i øst "Elizabeth" og "Victoria" mens "Sophia", som vi ser her, befinner sør-østlige Plumstead. Senere i år kommer maskin nr 6 og 7 i drift i Plumstead og Pudding Mill Lane.

 Her ser vi ned på sjakten som fører ned til deler av den nye store Tottenham Court Rd Station. (På bildet ser vi hjørnet av Oxford Street og Dean Street. (Soho altså "oppover" på bildet.)

Tottenham Court Rd. Her flettes Central Line (rød), Northern Line (sort) og Crossrail (lyseblått) sammen. Centre Point ruver over det hele. Litt av en oppgave å holde orden på en slik spaghetti under jorden!

Og her befinner vi oss midt under White Chapel-området i East End.

 Mest fascinerende av alt er kanskje "gjenbruken" av gamle eksisterende tunneler, som det jo finnes mange av under verdensmetropolen. Her er anleggsarbeidet langt inne i den gamle Connaught Tunnel fra annen halvdel av 1800-tallet! I dette arbeidet ble gamle rapporter fra "bomb spotters" under andre verdenskrig nøye studert og en egen pansret kjøretøy stilt til rådighet for desarmering!

Legg merke til den gjennomgående grunntanken her:
Den evige kjeklinga mellom Oslo og omegns-kommunene synes absurd, sett i lys av hva vi er vitne til her.

Som vi vet er situasjonen i Oslo at alle vet det må bygges (minst) én ny T-banetunnel under byen. Dette har vi visst i en årrekke - uten at det skjer noe. Hvorfor klarer de dette i London-området (og Stockholm), men ikke i Oslo?


Så var det den tunge gamle damen i overskriften.

Joda - hun er tung.

Og hun er gammel.

Men - hun er, om mulig, enda mer praktfull enn noen gang!

Sist Historielæreren ville kurtisere denne gamle damen fikk han dessverre ikke lov. Hun tok ikke i mot besøk. Hun var sterkt brannskadet! En forståelig grunn for å avvise en beiler fra Norge.

Nå er hun atter tilgjengelig! Historielæreren forføres lett av slike former og gjør et nytt fremstøt!

Her ligger hun - Cutty Sark - nyrestaurert og vakker! Den byggtekniske løsningen er omdiskutert, men en kan ikke bli annet enn imponert. Hun flyter i dag på en glassramme som samtidig er tak over museet. Det blåaktige glasset skaper en illusjon av bølgende hav rundt båten.

Baugen peker, med all mulig historisk korrekthet, rett mot andre siden av Themsen, mot skyskraperne i Canary Wharf. Dette er jo egentlig de gamle dokkene der Cuttys Sarki sineglansdager losset sin dyrebare last av te fra Kina eller ullfra Australia. Beretningen om det dramatiske toktet i 1890-91 er spennende lesning!

I dag henger hun i luften og sultne lunsjgjester kan innta sitt måltid rett under det blanke kobberbeslåtte skroget. En merkelig følelse.


Tenk om.....  Nei - det vil vi helst ikke tenke på!




Utstillinger gir et innblikk i sjøfartens betydning for London.

En seilskute er et levende museum.

En rundtur i klipperens indre gir et innblikk i seilskutetiden på godt og vondt. Her er offisersmessa. Legg merke til den smarte hengende glassholderen! Her skulle ikke skipets slingring føre til at dyrebare dråper gikk til spille.

Byssa. Porselen til offiserene, ja.





I lasterommet fremstilles skipets historie, der to varer dominerer: ull og te!

Teen fra Kina ble pakket i forseggjorte sinkkledde "chests". Ull ble fraktet i svære firkantede baller. Modellen viser viktigheten av å pakke tett, slik at turen ble mest mulig lønnsom. 

Luksusvarer fra Østen var selvsagt også viktig last.

Historielæreren rusler utmattet hjem til hotellet, etter å ha vært i den gamle damens favntak.

I neste episode vil han også ha et stevnemøte med glemte år: En slagkraftig svenske med lang rekkevidde, kaliber 40 mm.

Følg med!

Historielærerens hjertelige gjensyn med en slagferdig svenske!

$
0
0

Ny dag i London. Historielæreren & Sønn er klare for en skikkelig guttedag. Dag nr 2 er alltid guttas dag.

Guttedag betyr som regel mye pang og brum!

Reiser vi litt østover langs Themsen, forbi Greenwich, kommer vi til det gamle, og fremdeles eksisterende, fergestedet over elven ved Woolwich. Siden denne fergeforbindelsen er en del av ringveisystemet rundt London er fergen gratis! (Ja - du leste riktig - den er gratis. Disse engelskmennene har neppe hørt om Senterpartiet og Nasjonal Transportplan.)


Her ligger det gamle Woolwich Arsenal, med sitt Royal Artillery Museum. Det aller enkleste er å ta DLR til Woolwich Arsenal Station. Dette er imidlertid utenfor sone 2, så, hvis den historieinteresserte pilegrimen ønsker å spare litt penger, anbefales Jubilee line til Greenwich North (som er innenfor sone 2) og buss 472 derfra (oysterkortet har ikke sonebegrensninger på bussene!).

Det fine med denne ruta er at du, fra toppdekket på bussen, ser både det mektige Thames Barrier-anlegget, som vokter hovedstaden for tidevannsflom, og den nye spektakulære Emirates Air Line, gondolbanen over Themsen.


Woolwich Arsenal er den britiske hærens gamle anlegg for produksjon og utprøving av artilleri og granater. Den fotballinteresserte vil vite at det var her klubben Arsenal ble stiftet, av nettopp arbeiderne på kanon- og ammunisjonsfabrikken. Dette skjedde i 1886. Klubben har faktisk hatt navnene Royal Arsenal og Woolwich Arsenal, før det opprinnelige navnet Arsenal ble gjeninnført, da klubben ble flyttet nord for elven til Highbury i 1913.

April 1906: Woolwich Arsenal (mørke trøyer) møter Newcastle UnitediFA-cupens semifinale på Victoria Ground i Stoke.



Royal Artillery Museum, med sin Firepower-utstilling, ligger helt ned mot elven og Woolwich Pier, også kalt Royal Arsenal Pier. Herfra går det også båtforbindelse til London sentrum syv dager i uka.

Inngangspartiet til museet. Den massive rørdelen til venstre for inngangen er en del av kanonløpet til en av Saddam Husseins kjempekanoner fra 1980-tallets Irak.


Fra sjøsiden, ned mot Woolwich Pier.
Hva var det jeg sa? Brum og pang!
Her må vi inn!

Museet har en informativ oversikt over alle krigsskueplasser som Royal Artillery har vært en del av.
Artilleriet har, i realiteten, om ikke formelt, vært en våpengren i den britiske hæren helt siden slaget ved Crécy i 1346.
Originalt artillerikartfraFalklandskrigen.

Her er den! Den mye omtalte "kortstokken"! Produsert av USAs militære styrker i 2003 for å hjelpe sine soldater med å identifisere de viktigste "bad guys"i det irakiske systemet.

Et litt annet persongalleri enn på kortstokken!

Her er mange interessante objekter fra de mange krigene det britiske imperiet har utkjempet, ikke minst i Asia. Dette er en kreativ kombinasjon av skytevåpen og stridsøks, for sikkerhetsskyld med en dolk skjult i skjeftet! Datidens multiverktøy?

 Og her - litt av en godbit fra militærhistorien - en vaskeekte Gatling! En andektig Historielærer lar tankene løpe til den amerikanske borgerkrigen. Det er 150 år siden slaget ved Gettysburg i år!

Så er vi i museets sentrale utstilling: The Gunnery Hall. Her er det heftige saker!

Historielæreren kjenner pulsen stige. Han drar kjensel på en gammel kjenning borti et hjørne!
Joda - der står en vaskeekte Bofors L60, 40mm luftvernkanon. Disse svenske kanonene var ryggraden i det norske luftvernartilleriet etter at den ble standardvåpen for NATOs luftvern i 1953. Selve kanonen er opprinnelig fra 1930 og fremdeles i bruk i 2013! Dette gjør denne Boforskanonen til "both one of the longest-serving artillery pieces of all time as well as most wide spread". Under andre verdenskrig ble denne kanonen brukt av både aksemaktene og de allierte.


Og - vips - så er Historielæreren nesten 40 år tilbake i tid! I et helt år var hans plass som skytter på en slik kanon, posisjonert ved siden av flystripa på Bodø Flystasjon. Dette var i 1975-76, altså midt under den kalde krigen i nord. Dette var riktignok den videreutviklete L70-versjonen, tilknyttet radarstyrt RSS-40 sikte- og målfølgesystem. Men, selve kanonen er den samme. Også Kongsberg Våpenfabrikk produserte denne kanonen på lisens.
Et gripende gjensyn med en kjær svensk venn fra mange år tilbake!
Historielæreren har, som kjent,stor respekt for svensk forsvarsindustri.
Historielæreren er ikke helt sikker på om dette hadde vært helt comme il faut ved et norsk museum? Ungene stiller seg opp i kø, og en høyrøstet sersjant kjører ildgivningsdrill med hver enkelt - med avfyring av løspatron og hele greia! (Lurer litt på hva naboene synes om denne praksisen hver dag?)

Hva vil Historielæreren finne på neste gang?

Er det tid for litt teater?

Og - er det ikke enda et museum Historielæreren aldri har fått med seg her?


Verdens 8. underverk som ble til en hvit elefant!

$
0
0
Følger vi Themsen østover, fra Tower Bridge og Tower of London, kommer vi, like før elven gjør en stor S-sving, til Wapping på nordsiden og Rotherhithe på sørsiden av Themsen. Target for today: Rotherhithe og The Brunel Museum.

Gamle Rotherhithe jernbanestasjon (åpnet i 1869) er i dag en stasjon på London Overground. Den enkleste måten å komme hit på er å ta Jubilee Line til Canada Water og der bytte til et London Overground-tog én stasjon nordover, til Rotherhithe. Navnet Rotherhithe kommer av at stedet i gamle dager var losseplass for kveg til storbyen London. Vi er altså i det området av London som kalles Docklands.

Med en gang vi svinger ut av den gamle stasjonsbygningen ser vi at vi nå er i midt i historisk "Brunel-land"! Her er Brunel Road, Tunnel Road, Brunel Court og Railway Avenue.


Gamle Rotherhithe jernbanestasjon, selvsagt på hjørnet av Brunel Road og Railway Avenue.

 Og bare noen meter unna finner vi altså The Brunel Museum.


Hvem er så denne Brunel?

Spørsmålet er feil!

Det er ikke én Brunel - det er tre av dem. Marc Isambard Brunel (1769 - 1849), sønnen Isambard Kingdom Brunel (1806 - 1859) og hans sønn Henry Marc Brunel (1842 - 1903). Vi befinner oss altså solid plantet i det som har fått navnet Victoria-tiden.
"The nineteenths century's movers and shakers changed our world. Photography revealed Queen Victoria to her subjects for the first time; lavatories and proper sewers halted the epidemics of cholera and typhoid; railways carried London time or 'railway time'across Britain, and before the Queendied in 1901 came the telephone and the near-magicof X-rays and radioactivity. The Victorians invented the rubber ball and lawn tennis, not to mention ice-creams, the concept of weekend and rules for football."
Adam Hart-Davis, i forordet til What the Victorians Did for Us (2001)

I 1825 begynte arbeidet med å bygge historiens første tunnel under Themsen. Tanken var å forbinde Rotherhithe med Wapping i Øst-London, på nordsiden av elven. Etter 18 års arbeid, i 1843, sto ingeniørbragden ferdig. Dette var det eneste prosjektet som far, Marc Brunel, og sønn, Isambard Kingdom Brunel, samarbeidet om å bygge. Sønnen var da bare 19 år gammel!

 Tunnelen var opprinnelig det vi i dag ville kalt en fotgjengertunnel. Brunel hadde, som det fremgår av bildet, designet den for hester og kjerrer, men, av økonomiske årsaker, ble det ikke penger til å bygge de nødvendige "nedkjørslene" til at hester kunne bruke tunnelen. Dermed ble det storslagne prosjektet etterhvert en "white elephant".

Tunnelen ble en publikumssuksess. Bare det første året hadde 2 millioner prøvd den. Inne i tunnelen var det salgsboder og underholdning!


 I dag er den originale tunnelen fremdeles i bruk, men som en del av London Overgrounds T-banesystem. Den ble omgjort til jernbanetunnel i 1869 - og til T-banetunnel i 1914.
Dette er altså den eldste tunnelen i det eldste T-banesystemet i verden!

Det er nesten synd og skam at den flotte arkitekturen ikke lenger kan oppleves, annet enn fra T-banevogn i en mørklagt jernbanetunnel.
 "It is a strange feeling which comes over one as he stands in the centre of the tunnel, and knows that a mighty river is rolling on over his head, and that great ships with their thousands of tons burthen, sail over him. ... There is no single work of Art in London (with the exception of St. Paul's Cathedral) which excites so much curiosity and admiration among foreigners as the Tunnel. Great buildings are common to all parts of Europe, but the world has not such another Tunnel as this. There is something grand in the idea of walking under a broad river—making a pathway dry and secure beneath ships and navies!"
(David W. Bartlett, amerikansk forfatter (1828 - 1912), 
om sin opplevelse av Brunels tunnel under Themsen,
 som da var verdens første undersjøiske tunnel.) 

I tilknytning til tunnelprosjektet bygget Brunel et stort dampdrevet "engine house". Her arbeidet maskinene som bl.a. skulle pumpe vann ut av tunnelen under anleggsperioden. Det er dette "engine house" som i dag huser The Brunel Museum.

Brunels tunnel er blitt kalt "Verdens 8. underverk", men endte altså opp som en hvit elefant - inntil jernbaneselskapene så potensialet i å utnytte en slik tunnel. Dette er forøvrig ikke det eneste av Brunel-familiens hvite elefanter. Isambard Kingdom Brunels enorme dampskip SS Great Eastern fikk på mange måter den samme skjebnen. Men også den "elefanten" ble reddet av nye krav i tiden, bl.a. som kabelskip for leggingen av den første transatlantiske telegrafkabel i 1866.

Historielærerens konklusjon hva angår Brunelmuseet i London er følgende:
  1. Museet i seg selv er en gedigen skuffelse. Det er egentlig bare et ganske lite lokale, riktignok med mange interessante fotografier og videovisning. Et impulsbesøk hit er m.a.o. en nedtur.
  2. Har man derimot muligheten for å planlegge besøket noe mer på forhånd må dette være en stor opplevelse for alle historie- (og teknologi- ) interesserte. Museet arrangerer nemlig regelmessige guidete turer inn i den gamle "Grand Entrance Hall" (se bildet under). I tillegg tilbyr London Overground organiserte nattlige vandringer inn i tunnelen.
Da snakker vi opplevelser!



Neste gang Historielæreren reiser til London håper han å få til en slik omvisning!

Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen. Det gjelder vel også "klassereiser"?

$
0
0

Det fine med å ha gjort en reise er vel nettopp at man har noe å fortelle etterpå!

I februar i år sto en interessant personlig refleksjon på trykk som kronikk i Dagbladet, under tittelen "Min klassereise". Kronikken var ført i pennen av en ung kvinnelig akademiker, Malin Vik. Hun skrev:
"Da jeg ble sosialist var det ikke fordi jeg vokste opp med vakre sosialistiske ideer i bokhylla. Det var fordi jeg på et erfaringsmessig grunnlag mener at et sosialistisk samfunn vil være det beste og mest rettferdige, spesielt for slike som min familie. Men avstanden mellom den akademiske middelklassen og livene til de som har minst er stor - så stor at venstresiden ikke forstår hvorfor arbeiderklassen ikke vil stemme på dem, og arbeiderklassen synes venstresiden er noen naive og virkelighetsfjerne elitister som ikke aner hva de snakker om."
"Iblant lurer jeg også på om jeg tar feil, og min mor har rett. Kanskje ikke venstresiden er for slike som henne. Hun mener at det er Siv Jensen som har svaret på hennes problemer. Enten er dette riktig, ellers har venstresiden et omfattende kommunikasjonsproblem."
(En lengre originalversjon finnes på hennes blogg.)

Sentralt i hennes reiseskildring står det som sosiologene kaller kulturell kapital. Men - hun kritiserer også middelklassens liberalere og deres nedlatende patronisering av arbeiderklassen.

"Det er av sine egne man skal ha det!", som min gamle mor pleide å si.

Svarene lot selvsagt ikke vente på seg:
"Hvordan kan mora di vite noe som helst om samfunnet når hun ikke gidder å følge med? Hvordan skal jeg kunne sosialisere med og kommunisere med henne når hun ikke er del av den samme virkeligheten som meg? Jeg kan lese Se og Hør for å prøve å forstå henne, men når vil hun prøve å forstå meg? Hun er heldigvis ikke representativ for den norske arbeiderklassen."
 ...kan vi lese, under overskriften "Skjerp deg, mamma" i Dagsavisen.

Klassereiser kan være vanskelige for noen og enhver. "Det har ikke vært tradisjon i min familie for å flagge 1. mai", svarte helseminister Støre, da VG påpekte at flaggstangen sto naken hjemme hos mannen som er en het kandidat til å bli Arbeiderpartiets neste leder.


Det står imidlertid respekt av det å våge å gjøre en reise. Uansett om man reiser "opp" eller "ned" i klassepyramiden. Den som står med begge beina solid plantet i bakken kommer som kjent ikke særlig langt - og vil neppe ha noe særlig spennende å fortelle heller.


Paul Chaffey skriver på sin blogg om sin "politiske reise". Han begrunner sin "reise" med gjennomreflekterte ideologiske resonnement. Dette er prisverdig. Undertegnede har selv etterlyst tydeligere vektlegging av ideologiske fundament og begrunnelse.

Chaffey peker på sentrale ideologiske parametere som viktige for ham (markedets rolle, individets grad av frihet og det private initiativ).

Samtidig med Chaffeys innlegg i Dagbladet sto en enda mer interessant selvransakelse på trykk i Daily Mail.

Melanie Phillips er ikke en dame som går stille i dørene! Hun har en lang journalistisk karriere som spaltist i The Guardian, New Statesman, The Observer og i dag Daily Mail. Selv sier hun at hun er "a liberal who has been mugged by reality". Hun skriver temmelig provoserende om sin "klassereise"Mail Online.

Helt ulikt Chaffey: Her smelles det i dørene!
"My father was haunted all his life by the poverty he endured growing up in the old East End of London in the Twenties and Thirties. His family of six lived in two rooms; he never had enough to eat. He left school at the age of 13. 
As a university-educated young woman with hippie-style hair and an attitude, I, too, generally toed the standard Leftist line in the late Seventies and early Eighties. 
Poverty was bad, cuts in public spending were bad, prison was bad, the Tory government was bad.
The state was good, poor people were good, minorities were good, sexual freedom was good.
And pretty soon I had the perfect platform for those views when I went to work as a journalist on The Guardian, the self-styled paper of choice for intellectuals and the supposed voice of progressive conscience.
The paper and I fitted each other perfectly."
Sentralt hos Phillips er familiens rolle i samfunnet. Da er du modig, tenker jeg. "Family values" er vel noe vi normalt forbinder med, og latterliggjør som, et av de hyklerske trekkene ved amerikanske politikere. Her hjemme trekker vi litt på smilebåndet men aksepterer nedlatende generøst at KrF liksom må få lov til å snakke litt om dette som "sin sak".

Allikevel - det var altså som sosial-reporter i The Guardian at hun plutselig befant seg på sin vei til Damaskus, denne Melanie Phillips:
"The defining issue for me — the one that launched me on a personal trajectory of confrontation with the Left and with my colleagues and friends — was the persistent undermining of the family as an institution."
"My view was backed in 1992 when three influential social scientists with impeccable Left-wing pedigrees produced a damning report.
From their research, they concluded that children in fractured families tend to suffer more ill-health, do less well at school, are more likely to be unemployed, more prone to criminal behaviour and to repeat as adults the same cycle of unstable parenting.
But instead of welcoming this analysis as identifying a real problem, the Left turned on the authors, branding them as evil Right-wingers for being ‘against single mothers’."
Melanie Phillips selvbiografi er rykende fersk fra trykkeriet. Her omtales hun slik:
"Melanie Phillips is Britain's most high profile political pundit. This memoir of her personal and professional life reflects the seismic changes in British culture and society over a quarter of a century, covering her decades as a news editor, leading columnist, broadcaster and bestselling author -- a period which saw her transformed from darling of the left into icon of 'Middle Britain' and the most controversial journalist in the UK." 

Phillips beskylder venstresiden for å forveksle altruisme med narsissisme - før hun går videre til å angripe det hun mener er en farlig konsekvens av det egalitære idealet: en relativisering av idealer. "Alt er like godt!" (Spør undertegnede, som lærer i videregående skole, om dette er kjent stoff!)
"It was increasingly clear that the Left, the movement whose goal was to create a better society, had lost the moral plot — and not just over the family. It embraced the doctrine that all lifestyles were equal and none could be deemed to be better than any other."
Også hennes gamle arbeidsgiver, The Guardian, innrømmer at hun kan ha et poeng eller to.

Symptomatisk nok var ikke Phillips taus da media fokuserte på de som benyttet sjansen til å demonstrere under Margareth Thatchers begravelse:
"(...)Where so many have been moronically parroting the conformist whine of the day, that Mrs T had been a divisive figure -- as if any true leader does not create argument and controversy. Where young people are so devoid of compassion or respect for another human being, so convulsed by hatred as a result of their narcissistic incredulity that there can be any viewpoint other than their own, that they actually gloated and danced in the streets over the death of a frail 87-year-old. And then they and those who shared their point of view of Lady Thatcher actually accused her of making Britain selfish and uncaring!"


Det er kanskje ikke unaturlig at tankene og assosiasjonene går til vår hjemlige Nina Karin Monsen, når en kjenner svingslagene til  Phillips suser rundt hodet. Begge ser ut til å ha en evne til å vekke voldsomme følelser hos de som føler seg angrepet eller sveket.På den annen side: Problemet, når en slår i alle retninger, er vel at slagene ofte, i beste fall, bommer og, i verste fall, kan treffe uskyldig forbipasserende.


Det er vel nettopp dette som gjør slike "klassereiser" så betente. Det er av sine egne man skal ha det....

Historielærerens sommerekskursjon - Del 1: på pilegrimsferd til et museum etter hans smak!

$
0
0
Historielærerens sommerekskursjon gikk i år til historiske Lancashire i nord-vestre England, den industrielle revolusjons vugge. En uke fordelt på byene Manchester og Liverpool gir enhver historieinteressert nok å tygge på!

Første mål: Manchester. To sentrale tema peker seg da ut: jernbane og tekstilindustri. La oss like godt kaste oss ut i det første med en gang.

 Victoria Station i Manchester: jernbanestasjoner var monumentalbygg i victoriatiden.
Baldakinen over inngangspartiet viser alle reisemål en kan nå med togforbindelse herfra. Hever vi blikket høyere opp på fasaden leser vi: 
... og inne i stasjonshallen finner vi denne praktfulle veggen:
 Mange steder i Manchester bærer tydelig preg av jernbanens betydning for byen og området:

Dette må vi finne ut mer om. Første post på programmet er et stort og innholdsrikt museum!

I den gamle bydelen Castlefield i Manchester ligger mektige MOSI, Museum of Science and Industry. Dette museet er et must for alle som besøker byen.

MOSI ligger i Castlefield, opprinnelig "Castle in the field". Her lå den gamleromerske borgen, dengangromerne hersket over Mancunium. Mer om det senere.

Det første som slår en besøkende til dette museet er størrelsen på området. De permanente utstillingene er fordelt på hele fem verneverdige ("listed") bygninger og består av ti "galleries", eller tematiske utstillinger. Disse ti strekker seg fra tekstil- og jernbanehistorie, via victoriatidens kloakk- og sanitærutfordringer, til damp, gas, elektrisitet og morgendagens energikilder. I tillegg er det en svær Air and Space-bygning. Kan en ønske seg mer?
Som oversiktskartet viser: dette er et imponerende stort område! Øverst til venstre, i grønt, ser vi verdens eldste eksisterende jernbanestasjon: ManchesterLiverpool Road Railway Station.



En andektig historielærer poserer på perrongen til verdens eldste eksisterende jernbanestasjon, Liverpool Road Station - i dag en del av museumskomplekset til MOSI. Stasjonen ble tatt i bruk i 1830. Togforbindelsen mellom Manchester og Liverpool var verdens første inter-city togforbindelse med dampdrevne tog i fast rute. Vi er på historisk grunn!

 For en kontrast! Den gamle søylegangen over den snart to hundre år gamle jernbanestasjonen, med den 47 etasjer høye skyskraperen Beetham Tower (2006) i bakgrunnen. Dette er den niende høyeste bygning i UK og den høyeste utenfor London.


Som det fremgår av bildene: museumsområdet er velsignet stille og det store området gir den besøkende ro til nødvendig museal kontemplasjon. Historielæreren er selvsagt betatt av både Science Museum i Londonog Smithsonian i Washington, men det som skiller MOSI fra disse er nettopp det store og åpne området.

Den erfarne leser av Historielærerens reiseberetninger vil også være kjent med Historielærerens 100% perfekte værgaranti! Alltid blå himmel og strålende sol. På denne turen til Manchester og Liverpool bød værgarantien dessuten på hetebølge - perfekt for halvtinte nordboere med kronisk mangel på D-vitamin.

Her står en fullt kjørbar replika av Robert Stephensons "Planet" fra 1830.Stephensonsoriginale "Planet" ble bygget for å trafikkere jernbanestrekningen Manchester - Liverpool og brukte ca én time på strekningen.



Stemningsbilder fra den velassorterte tog- og lokomotivutstillingen i Power Hall.
Førerplassen i et gammelt damplokomotiv. Mye å holde rede på!

Manchesters historie er uløselig knyttet til tekstiler, først og fremst bomull. Byen ble kalt Cottonpolis - en industriby som lever av handel med bomull som foredles, først som hjemmeindustri og etterhvert på tekstilfabrikker, i byens nærhet.

I 1769 tok Richard Arkwright patent på en maskin som tok spinningen av bomullstråd ut fra hjemmene og inn i dertil etablerte fabrikker. Arkwrights Water Frame var den første maskinen innenfor tekstiltilvirkning som brukte vannkraft og ikke muskelkraft og dermed muliggjorde fabrikkproduksjon. De tidlige tekstilfabrikkene var altså avhengige av vannkraft og ble etablert langs elvene i Lancashire. Med Richard Arkwrights dampdrevne tekstilfabrikk i Manchester i 1781 ble tekstilindustrien sentralisert og urbanisert. Tekstilindustrien skulle bli triggeren som utløste den industrielle revolusjon.

I 1853 var det 108 bomullsfabrikker i Manchester! På MOSI får vi demonstrert de ulike maskinene og prosessene, karding, spinning, veving osv.


"A thick black smoke covers the city. The sun appears like a disc without any rays. In this semi-daylight 300,000 people work ceaselessly. A thousand noises rise amidst this unending damp and dark labyrinth ... the footsteps of a busy crowd, the crunching wheels of machines, the shriek of steam from the boilers, the regular beat of looms, the heavy rumble of carts, these are the only noises from which you can never escape in these dark half-lit streets .."
       Alexis de Tocqueville, 1835

Historielæreren har i tidligere reiseepistler vært inne på victoriatidens ingeniørbragder. Vi husker også vannpumpen i Soho. Drikkevannsforsyning med rent vann og et forsvarlig sanitærsystem var en utfordring også for et Manchester i rask vekst etter at fabrikksystemet slo igjennom. MOSI har derfor en spennende utstilling dypt nede under de gamle lagerbygningene: Underground Manchester.




Ellers gir museet en rekke andre opplevelser og tidstablåer. Hvordan så et typisk hjem ut i forskjellige tidsepoker?

Legg merke til pulsatorvaskemaskinen i grønt, med rulle oppå.

Her har oppvaskmaskinen gjort sitt inntog på kjøkkenet, oppå oppvaskbenken til høyre.
Så ble det TV i the living room.

Air and Space-utstillingen holder til i en egen stor bygning - det tidligere Campfield Market. Her er altså velsignet mye luft mellom opplevelsene. Passer jo dessuten utmerket med en varm lunsj ute på plassen, før vi utforsker enda en avdeling.


MOSIsAir and Space-utstilling er omfattende, men kan selvsagt ikke måle seg med IWM Duxford eller RAF-museet i London. Noen godbiter er det imidlertid her også.


 
En godbit!En Avro Shackleton, en videreutvikling av det klassiske tunge bombeflyet Avro Lancaster fra andre verdenskrig. Schackleton ble bygget for maritim overvåkning og senere også  for Airborne Early Warning (AEW) - altså en forløper for dagens AWACS-fly. 

En ekte Supermarine "Spitfire" hører selvsagt med på ethvert museum med respekt for seg selv! Det er jo liksom opplest og vedtatt at "Spitfiren" reddet England. Dette er nok en sannhet med store modifikasjoner. I selve Battle of Britain var det Hawker Aircrafts ikoniske "Hurricane" som sto for 60% av nedskytningene av fientlige fly. 
Senest for et par dager siden ble de Havillands "Mosquito" lansert som "det avgjørende flyet".


Og her en godt bevart japanskkamikaze-maskin fra helt på slutten av andre verdenskrig, en Yokosuka MXY7 rakettdrevet selvmordsfly!

MOSIs Air and Space-pavillion i forgrunnen, med Beetham Tower som kontrast. Den 170meter høye bygningen skal symbolisere kraften og energien i det post-industrielle Manchester og vise at byen har "reist seg" etter den økonomiske nedgangstiden på 70- og 80-talletog, ikke minst, etter den fryktelige IRA-bomben i 1996 - den største bombeeksplosjoneni Storbritannia noensinne i fredstid.


Konklusjon: MOSI i Manchester er helt klart et museum som kommer høyt opp på lista. Manchester by har dessuten all grunn til å påberope seg en plass på den verdenshistoriske scenen. Denne "skrytelista over Manchesters betydning" , fra 1781 til 2004, fra museet imponerer!

Historielæreren må imidlertid haste videre i sin utrettelige leting etter nye godbiter. MOSI ligger, som sagt, i Castlefield, bydelen med den gamle romerske borgen. Dette er et idyllisk område å utforske en varm sommerdag.

 Rusler vi forbi denne trivelige puben...
 ... er vi plutselig inne i parken med de romerske borgruinene fra dengang romerne etablerte sin militærforlegning i Mancunium, rundt år 80.
 Manchesters historie: borgruiner med jernbanebroer i bakgrunnen. Da mangler bare:
.... akkurat: ull!


Det er imidlertid et museum til som står på dagsorden i Del 1 av denne sommerekskursjonen. Vi hopper på en av de tre rutene med gratisbusser som dekker hele sentrumsområdet av Manchester.

Ja - du leste riktig! Selv om selve sentrum av Manchester greit kan nås til fots er det altså slik at det er tre ulike bussruter som dekker hele sentrumsområdet - helt gratis. De kalles Manchester city centre Metroshuttle:

Metroshuttles are free buses linking the main rail stations, car parks, shopping areas and businesses in Manchester city centre. Metroshuttle buses run from Piccadilly, Salford Central, Victoria, Oxford Road and Deansgate rail stations. There are three circular routes covering the main areas in the city centre.

This Metroshuttle service is funded by Manchester City Council, Transport for Greater Manchester, NCP and Allied London.

Metroshuttle buses in Manchester are diesel-electric hybrid vehicles using less fuel and producing lower emissions than most standard buses. Our greener buses are made possible through the Green Bus Fund from the Department for Transport.
Disse bussene går ca hvert 5 - 7. minutt (!) og er tydelig malt i sine respektive ruters farger. Se rutekartet her, med alle byens severdigheter inntegnet.

Har Oslos politikere hørt om dette?

Nåvel - neste museum som Historielæreren fattet interesse for var People' History Museum. Et noe pretensiøst navn på et museum, kanskje? Som navnet også antyder så har dette museet et sterkt fokus på arbeiderbevegelsens historie. "People" i navnet er altså "Folk", med tjukk "L".

Museet presenterer seg selv slik:

There have always been ideas worth fighting for. Join a march through time following Britain’s struggle for democracy over two centuries.
Allerede i inngangspartiet slås tonen an med denne flotte to-etasjes veggen:



Her er separate utstillinger om f.eks. samvirkebevegelsens historie i England (150 years of the Co-operative), om gruvearbeidernes slitsomme hverdag m.fl.

Et gjennomgående tema er demokratisering, stemmerett og kampen for reformer. Enhver med noe politisk og historisk interesse vil ha glede av et besøk. Bare de mange valgplakatene er en nytelse!


Denne bloggeren ble imidlertid mest imponert over den praktfulle samlingen av et utall faner fra britisk arbeider- og stemmerettsbevegelse. Disse fargerike og forseggjorte fanene er dessverre skjøre og tekstilene sårbare, så det ble ikke mange bilder herfra. Mange av disse fanene er rene kunstverk - og er alene verdt et besøk på museet.



To innholdsrike museer (begge gratis, selvsagt!) og en romersk borg. Ikke dårlig for en enkelt dag i Manchester.

Men - byen har mye mer å by på. I neste episode av Historielærerens sommereksursjon blir det flere godbiter!

History matters!

Historielærerens sommerekspedisjon, Del 2: To herrer møttes i et gammelt bibliotek, en filial i nord, en hellig treenighet og en klokke som står stille

$
0
0
Vi er fremdeles i Manchester og starter dagen med å spassere bort mot byens katedral som ligger ved elven Irwell, en sideelv til selveste Mersey, som vi skal besøke senere. Manchester Cathedral er en gotisk middelalderkatedral. Den har imidlertid måttet gjennomgå flere rekonstruksjoner og ombygginger. Under den tyske bombingen fikk bygget omfattende skader som det tok nærmere tyve år å reparere. Den voldsomme IRA-bomben i 1996 rammet også katedralen stygt. Manchester Cathedral regnes for å ha det bredeste midtskipet ("nave") av alle katedraler i England.

Dessverre måtte Historielæreren nøye seg med betrakte kirkebygget fra utsiden - en omfattende oppussing og rehabilitering gjennomføres frem til november.

 Manchester Cathedral er under rehabilitering.

Det er imidlertid ingen grunn til rådvillhet. Historielæreren var under enhver omstendighet på vei til en annen severdighet. Det er mange gamle bygninger her i dette området. Vi skal til en av dem.


 Stemningsbilder fra gamle Manchester.


Ikke mange metrene unna katedralen ligger en liten historisk godbit. Her må vi inn!

Chetham's School of Music står det over døren. Men - vi skal ikke ha musikkundervisning. Inne på skolens område ligger nemlig det gamle Chetham's Library, "the oldest free public reference library in the United Kingdom"! Siden biblioteket ligger inne på et skoleområde må besøkende henvende seg i vakten og få et adgangskort, sammen med et lite kart over området. Utover det er det fritt frem for historie- og bokinteresserte.

Gå inn porten - og du er flere hundre år tilbake i tiden! Her er de eldste delene av bygningene fra midt på 1400-tallet!


 .... bortsett fra bilen, da....

Vi beveger oss andektig innover i bygget. Kartet sier at vi skal ringe på en klokke utenfor en bestemt dør. Vi finner klokken og ringer på. Da kommer en hyggelig dame i døren og viser oss inn i biblioteket:
 
 Historielæreren er lamslått! Rekke på rekke - avlukke etter avlukke - alle avlukkene med forseggjorte "porter" og gamle skilt som viser hvilket fagområde som befinner seg her.


Bibliotekets hjemmeside forteller:
Chetham's Library was founded in 1653 and is the oldest public library in the English-speaking world. It is an independent charity and remains open to readers and visitors free of charge. The entire collection at Chetham's Library has been designated as one of national and international importance, an accolade of which we are extremely proud.
The Library began acquiring books in August 1655, and has been adding to its collections ever since. As well as a fine collection of early printed books, the collections include a wealth of ephemera, manuscript diaries, letters and deeds, prints, paintings and glass lantern-slides.



Biblioteket har mer enn 100 000 bind, av disse er 60 000 utgitt før 1850. På bibliotekets hjemmeside kan man lese om noen av skattene som skjuler seg her. Her er f.eks. manuskriptruller fra tidlig på 1400-tallet. Her er Mercators verdensatlas fra 1623 og messer fra rundt 1380.

 
Det som imidlertid gjorde at Historielæreren fattet interesse for dette biblioteket var i utgangspunktet noe helt annet enn boksamlingen. Her i Chetham's Library møttes nemlig to herrer og tilbrakte mye tid sammen rundt midten på 1800-tallet. De to het Karl Marx og Friedrich Engels.

Engels arbeidet for sin fars bomullsbedrift i Manchester og tilbrakte mange år av sitt liv i denne byen. Her skrev han ett av sine mest kjente verk The Condition of the Working Class in England. Karl Marx var her første gang i 1845 og besøkte sin venn i Manchester nesten årlig i perioden 1851 til 1870.

 Her er den: Karl Marx sin alkove med skrivepulten hvor han satt og skrev under sine lange opphold på biblioteket.

Disse arbeidstimene på Chetham's fikk stor betydning for Marx og Engels. Mange år senere, i 1870, skrev Engels disse ordene i et brev til Karl Marx:
"During the last few days I have again spent a good deal of time sitting at the four-sided desk in the alcove where we sat together twenty-four years ago. I am very fond of the place. The stained glass window ensures that the weather is always fine there. Old Jones, the Librarian, is still alive but he is very old and no longer active. I have not seen him on this occasion".
Var det her, i Chetham's Library, at de to sammen gjorde forarbeidene til det som skulle bli Det Kommunistiske Manifest? Svaret er temmelig sikkert JA.

Historielæreren vandrer ut fra biblioteket og suger inn atmosfæren og historien som (no pun intended) sitter i veggene:

 
 Slik kan altså en musikkskole og et bibliotek leve sammen i perfekt symbiose - og det i bygninger som var sykehus på 1600-tallet!
Kunne dette skjedd i Norge? Historielæreren tenker med grøss og gru på norske riks- og lokalpolitikere som alle kun er opptatt av å få klippe snorer og innvie splitter nye glass og betongkasser, alle selvsagt tegnet av Snøhetta, gjerne under navn av å være såkalte "kulturhus".
Bare vent - snart får vel disse historieløse vandalene revet den praktfulle gamle bygningen til Deichmanske Bibliotek på Hammersborg. Så går Nasjonalgalleriet samme veien.

Apropos nybygg: neste post på ekskursjonsprogrammet er nettopp et slik nytt og moderne bygg.

Vi setter oss på en av Manchesters behagelige trikker som stille glir gjennom bybildet (så er de da heller ikke innkjøpt av Ruter fra Italia?).

Vi tar trikken ut av sentrum, til MediaCityUK, et moderne område som er utviklet ved det gamle kanalnettverket som knytter området til Manchester Ship Canal. I dette området har en rekke moderne mediabedrifter etablert seg, viktigst BBC og ITV Granada.

Rusler vi over en av de mange broene kommer vi til vårt mål: Imperial War Museum North.

Historielæreren er fast gjest på Imperial War Museum i London, men har lenge hatt et ønske om å få sett den nordlige filialen.

Kontrasten er slående. Museet like ved Elephant & Castle i London holder til i de praktfulle gamle bygningene som engang huset Bethlem Royal Hospital. IWM North derimot er tegnet av Daniel Libeskind og åpnet sommeren 2002. Dette er moderne saker!

Bygningens utforming skal symbolisere hvordan verden rives opp og omformes av de store konfliktene. Historielæreren får assosiasjoner til skru-is, som jo også er et resultat av at isplaten utsettes for slike sterke brytningskrefter.

Innvendig er musset også helt annerledes enn Historielærerens favoritt i London. Her er museet delt inn i såkalte "siloer". Siloene er tematisert: "Experience of War", "Women and War", "Impressions of War", "Empire, Commonwealth and War", "Science, Technology and War" og "Legacy of War".

 Førsteinntrykket kan være: dette er så tomt! Store, hvite veggflater bidrar til at det virker goldt. 

 Men så skjer det noe! Med jevne mellomrom dimmes lyset og de store veggflatene gir plass for store visualiseringer, såkalte "Big Picture Shows". Da tvinges den besøkende til å stoppe opp og se og lytte til det som skjer på veggflatene omkring en. Disse bildeshowene tar for seg tema som: "The War at Home", "Weapons of War" og "Children and War".




Historielæreren må imidlertid ha sin dose av solide og ekte saker! Hva er vel mer solid enn en vaskeekte sovjetisk T34-stridsvogn
"It has often been described as the most effective, efficient, and influential design of World War II. At its introduction, the T-34 possessed the best balance of firepower, mobility, protection and ruggedness of any tank....."
German tank generals von Kleist and Guderian called it "the deadliest tank in the world."

Som sagt - det er visualiseringene som gjør sterkest inntrykk. Denne enorme veggen av kofferter illustrerer flyktningeproblematikken på en slående måte.

 Etter besøket på IWM North er det fristende å bare rusle litt langs kanalen. Da går det ikke mange minuttene før vi er ved et annet mektig bygg!

Vi er kommet til Old Trafford, hjemmebanen til en av  verdens mest kjente fotballklubber. Også dette er historie!
Skotten Sir Alex Ferguson troner stolt på sin sokkel foran tribunen som har fått hans navn.
"The United Trinity" - klubbens hellige treenighet og Historielærerens barndomshelter: George Best fra Nord-Irland, skotten Denis Law og Bobby Charlton fra England.

Barndomsminne: Denis Law hadde aldri skjorta innafor buksa!
Her står også den legendariske Matt Busby. Laget fikk under hans ledelse navnet "Busby Babes".Dette fordi laget besto av unge gutter som var "alet opp" innenfor klubbens eget rekrutterings- og treningssystem. Laget som vant serien både i 1955-56 og 1956-57 hadde således en gjennomsnittsalder på h.h.v. 21 og 22 år!

Så inntraff katastrofen! 

Går vi litt bort langs Old Traffords mektige stadionbygg kommer vi til svingen som minner oss om hva som skjedde 

Der! Høyt oppe på veggen henger stadionuret som for alltid vil stå stille på den 6. februar 1958, litt før kvart på to.

Da inntraff "The Munich air disaster". Laget hadde gode muligheter for å vinne serien for tredje år på rad (selv om Wolverhampton ledet på dette tidspunkt). For å ikke miste for mye tid og krefter på reise hadde klubben chartret et fly fra BEA hjem fra europacupkamp borte mot Røde Stjerne Beograd. På grunn av flyets rekkevidde måtte det gjøres en mellomlanding i München for etterfylling av drivstoff.

I dårlig vær, med sludd på rullebanen, gjorde flyet et tredje og fatalt forsøk på å ta av, men fikk ikke nok hastighet og styrtet. Av de berømte "Busby Babes" omkom 8 spillere: lagets kaptein og landslagsspiller for England Roger Byrne (28), Eddie Colman (21), Mark Jones (24), stortalentet Duncan Edwards (21), Billy Whelan (22), Tommy Taylor (26), David Pegg (22) og Geoff Bent (25). I tillegg omkom klubbens sekretær Walter Crickmer, assistenttreneren Tom Curry og sjefstreneren Bert Whalley.

To spillere fikk så omfattende skader at de aldri kunne spille igjen: Jackie Blanchflower (da 24 år gammel og yngre bror av Spurs' legendariske Danny Blanchflower) og Johnny Berry (31).

De fra klubben som overlevde var: spillerne Bobby Charlton, Bill Foulkes, Harry Gregg, Kenny Morgans, Albert Scanlon, Dennis Viollet, Ray Wood og manageren Matt Busby.

Det var en slik Airspeed Ambassador fra flyselskapet BEA (British European Airways) som styrtet under take-offi München.


  Minneplaketten på tribuneveggen på Old Trafford.
Totalt, med journalister, klubbgjester og mannskap, omkom 24 og 21 overlevde ulykken.

Det skulle gå mange år å få klubben på beina igjen etter katastrofen, men Matt Busby kom tilbake fra sykesengen den etterfølgende sesongen (1958–59) og tok fatt på arbeidet med å bygge opp igjen et nytt "Busby Babes".

Kronen på verket satte han ti år etter ulykken, med triumfen på Wembley i 1968. Der ble United europamestere etter å ha beseiret Benfica. Nå var laget anført av spillere som George Best, Nobby Stiles, David Sadler, Brian Kidd og Denis Law. 

Bobby Charlton og Bill Foulkes var de eneste overlevende fra ulykken ti år tidligere som var på banen i 1968. Men - ringen var sluttet og et topplag var gjenoppbygget.

History matters!


Hva vil Historielæreren finne av severdigheter neste dag i Manchester?

Hva med historien om mannen som kanskje alene bidro mest til alliert seier under andre verdenskrig - og som ble arrestert på et offentlig toalett som nå er pub? 

Eller: Visste du at Manchester var åsted for en av Englands mest kjente massakre av sivile?

Stay tuned!

Historielærerens sommerekskursjon - Del 3: Vi besøker et tidligere offentlig toalett og vi leter etter åstedet for en massakre

$
0
0

Oxford Street, som etterhvert går over i Oxford Road, strekker seg langt og forbinder Manchester sentrum med den berømte "Curry Mile", ute ved universitetsområdene. På hjørnet av Oxford Street og Great Bridgewater Street ligger et underlig etablissement:

 The Temple Bar Pub het tidligere The Temple of Convenience. Det var et passende navn - siden det var et offentlig toalett. I dag er altså dette tidligere offentlige avtredet omgjort til en en populær pub.


Nå driver ikke denne bloggen vanligvis med å anmelde puber. Dette stedet har imidlertid en spesiell historie. Vi må over 60 år tilbake i tid - til dengang dette faktisk ennå var et offentlig toalett. Året er 1952 og politiet arresterer en mann for "importuning", et noe gammelmodig begrep i dag, men som ble brukt om en form for "usømmelig atferd" i en tid da homoseksualitet var omfattet av straffeloven.

Mannen het Alan Turing. Da snakker vi plutselig verdenshistorie!

Vi må tilbake til andre verdenskrig. Slaget om Atlanterhavet var slaget Storbritannia ikke kunne tape. Hvert år var britene avhengig av å importere i underkant av 25 millioner tonn med forsyninger. Britene måtte importere 2/3-deler av alle matvarer, 30% av all jernmalm, 80% av trelast og ull, 90% av alt kobber og bauxitt, 95% av oljeproduktene og 100% av all gummi og krom. Uten dette ville de ikke kunne stå i mot presset.
De tyske U-båtene forsynte seg grovt av denne viktige transporten over Atlanteren. Ser vi hele andre verdenskrig under ett sto fientlige overflateskip for 6,1% av allierte tap. Miner sto for 6,5% og luftangrep for 13,4%. De tyske U-båtene alene senket 70%! Konvoien SC7, som seilte østover høsten 1940, mistet 21 av 30 skip. Mellom juni 1940 og mars 1941 mistet britene to millioner tonn skipstonnasje. I løpet av året 1942 ble over 1100 allierte handelsskip senket av U-båter. For importen til de britiske øyer tilsvarte dette ca seks millioner tonn. Resultatet var at importen av varer til England falt med fem millioner tonn og situasjonen var kritisk, ikke minst mht oljeforsyningen som sank med 15%.


Mot dette bakteppet ble det helt avgjørende å kunne avsløre fiendens posisjoner og bevegelser. Her skulle et herskapshus i Milton Keynes, Buckinghamshire spille en avgjørende rolle. Vi snakker selvsagt om det myteomspundne Bletchley Park.

Bletchley Park. Her arbeidet Alan Turing og hans "kodeknekkere".
På det meste jobbet så mange som 6000 personer i dette komplekset av brakker og gamle hus. Alt måtte skje i den ytterste hemmelighet. Det arbeidet som ble utført her fikk avgjørende betydning for utfallet av verdenskrigen. De som jobbet her kunne imidlertid ikke fortelle om sitt arbeid til noen. Max Hastings forteller at en av Turings folk fikk et indignert brev fra sin tidligere rektor, om at han, som sivilist, var en skam for sin skole som ikke bidro til krigsinnsatsen!

Historien om Bletchley Park er fortalt i romanen Enigma, av Robert Harris. Boken er også filmet.

Sir Harry Hinsley, selv en av veteranene fra Bletchley Park, har skrevet historien om britisk militær etterretning under krigen og har sagt om kodeknekkingen som skjedde her at den: " (...) shortened the war by two to four years and the outcome of the war would have been uncertain without it. "

Den etterretningen som ble fremskaffet gjennom descifferering av tyske, italienske og japanske kodemeldinger på Bletchley Park fikk kodenavet "Ultra". Det var her, i arbeidet for The Government Code and Cypher School ("GC&CS"), at den under 30 år gamle Alan Turing skrev seg inn i historiebøkene. Han var i en periode sjef for "Brakke 8", der de kodete meldingene fra den tyske marinen ble behandlet. Vi kjenner dem vanligvis som "Enigma-meldingene", etter navnet på den tyske kodemaskinen.

Alan Turing
 
Enigma-maskinen skulle, i teorien, ikke la seg knekke. Den ble innstilt på nytt hver dag. For hver bokstavtast som ble trykket ned på det skrivemaskinlignende apparatet kunne det være flere milliarder kombinasjoner. Dessuten ble maskinen jevnlig oppgradert med ytterligere tannhjul. Hvert tannhjul multipliserte kombinasjonene med hundre! Tyskerne var rimelig sikre på at deres kodete meldinger var trygge.

Matematikeren Turing beskrev allerede i 1936 forløperen til datamaskinen, Turingmaskinen. Da var han 24 år gammel. På Bletchley Park ble han og hans kollegers matematiske evner brukt til å bearbeide tyske krypterte meldinger med "Turings bombe", en elektromagnestisk kalkulator. Norman Davies skriver kort og informativt om Enigma-koden i sin bok Europa i krig, 1939 - 1945 - Ingen enkel seier, i kapitlet "Ultra-hemmeligheten". Andrew Roberts gir en litt mer utfyllende og lesverdig bilde i Krigens storm - Historien om andre verdenskrig sett med nye øyne.


Winston Churchill skal ha sagt til kong George etter krigens slutt: "It was thanks to Ultra that we won the war".

" (...) the collective contribution of US and British cryptanalysts to the war effort was greater than that of any other such small body of men in history. Their operations provided the supreme example of the Western Allies' imaginative integration into the war effort of their cleverest civilian intellects. "
Max Hastings:All Hell Let Loose (2011)

Historien om Alan Turing ender dessverre trist. Etter krigen arbeidet han på universitetet i Manchester. Der var han med på å konstruere en elektronisk programmerbar digital datamaskinen. I dag betraktes Turing som en av de sentrale grunnleggerne av datavitenskapen. Turing-prisen regnes som "informatikkens Nobel-pris".

Den 8. juni 1954, like før han ville fylt 42 år, ble han funnet død i sengen av husholdersken. Dødstidspunktet ble anslått til kvelden før og dødsårsaken var cyanidforgiftning. Ved siden av sengen lå et halvspist eple og likskuet konkluderte med at han hadde tatt sitt eget liv ved å spise eplet med giften. Det hersker noe uenighet omkring denne konklusjonen. Det har blitt hevdet at dødsårsaken like godt kan ha vært innånding av giftige gasser fra eksperimenter Turing utførte, noe uforsiktig, hjemme. De som kjente ham påpekte at han alltid spiste av et eple før han sovnet om kvelden. Det halvspiste eplet ble dessuten aldri analysert for evt giftinnhold.

Selskapet Apple har som kjent et eple som det har blitt spist en bit av som sitt logo. De benekter imidlertid at dette har noen sammenheng med Alan Turing.

Sackville Park, Manchester: Alan Turing sitter på benken med et eple i hånden. Eplet har en vid symbolsk betydning: forbudt kjærlighet, kunnskapens tre, Newtons gravitasjonsteori og Turings selvmord.
På platen ved føttene hans står det: "Father of computer science, mathematician, logician, wartime codebreaker, victim of prejudice".
I benken er det risset inn: " IEKYF ROMSI ADXUO KVKZC GUBJ ". Dette er slik Enigma-maskinen ville kodet ordene: "Grunnlegger av datavitenskapen".



Her forlater vi puben The Temple og historien om Alan Turing. Vi rusler ikke mange metrene bortover mot sentrum før vi kommer til St Peter's Square:

 
På denne vakre og idylliske plassen midt i Manchester, dengang det her het St. Peter's Field, fant den beryktede Peterloo-massakren sted i 1819.

Den 16. august var et sted mellom 60 000 og 80 000 mennesker samlet her. Dengang var dette åpen mark, like utenfor bykjernen. Menneskemassen, hovedsakelig arbeidere, mange med koner og barn, var kommet for å høre på en politisk agitator, Henry Hunt, tale til dem om den økonomiske krisen de opplevde. Det var økonomiske nedgangstider etter napoleonskrigenes slutt. Hunt kjempet for valgreformer som ville gi plasser i Underhuset til representanter fra raskt voksende industribyer som Manchester og for stemmerett til menn fra arbeiderklassen. På dette tidspunkt hadde Lancashire bare to seter i parlamentet og stemmeretten var knyttet opp mot eiendomsretten til land og/eller formue. Dette var tiden for de såkalte "rotten boroughs". Et grelt eksempel var Old Sarum i Wiltshire, som, med sine 3 hus og syv (7!) stemmeberettigete, hadde 2 seter i Underhuset i London!

Myndighetene fryktet slike folkeansamlinger av misfornøyde og frustrerte arbeidere og hadde mobilisert The Yeomanry, et slags paramilitært kavaleri opprinnelig etablert som en form for heimevern mot en fransk invasjonshær. Etterhvert ble disse imidlertid i stadig større grad brukt til å slå ned sosial uro innad i landet.

Møtet hadde knapt begynt før kavalriet angrep folkemassen med trukne sverd. Det er ikke helt på det rene hvor mange som ble drept under angrepet, men i dag anslås tallet til mellom 15 og 20. Mellom 400 og 700 ble såret. Folkeironien døpte raskt dette til "Peterloo", med hentydning til det berømte slaget ved Waterloo bare fire år tidligere.

En tidligere soldat som faktisk selv var veteran fra Waterloo ble dødelig såret under angrepet på St Peter's Field. Før han døde sa han til en venn at Peterloo var verre enn Waterloo; 
"At Waterloo there was man to man but there it was downright murder".
 På sikt fikk Peterloo-massakren konsekvenser i form av reformer. Viktigst er The Reform Act i 1832, som medførte store endringer i valgordning og valgsystem. "Rotten boroughs" mistet mandater og de store byene som vokste frem under den industrielle revolusjon fikk sine mandater. Stemmeretten ble også utvidet, selv om bare ca en av seks voksne menn nå fikk stemmerett.

En annen interessant effekt av massakren i 1819 var etableringen av avisen vi i dag kjenner som The Guardian.

I dag troner det flotte sentralbiblioteket på stedet der massakren fant sted.

Storslåtte St. Peter's Square i dag, med (fra venstre) Midlands Hotel, Manchester Central Library (i midten) og Manchester Town Hall. (Panoramabilde lånt fra Wikipedia).


Historielæreren forlater nå Manchester og setter kursen mot Liverpool. Manchester er en svært trivelig by å besøke. En fin guide kan lastes ned gratis som app fra nettet.

Avslutningsvis: noen stemningsbilder fra byen:




Markeder med lokale godbiter er alltid interessant!
 
Og et besøk i Chinatown er obligatorisk:

 
 Varmebølge er ikke hverdagskost på disse kanter!
 






Hva vil Historielæreren finne i Liverpool?

Stay tuned - because History matters!

Historielærerens sommerekskursjon - Del 4: Om æresgjesten som klarte å bli overkjørt på selveste åpningsdagen! Og: Verdens kanskje mest berømte fergetur?

$
0
0
I denne Del 4 av årets sommerekskursjon forlater vi Manchester og begir oss avsted med verdens eldste jernbaneforbindelse, fra Manchester til Liverpool. I dag er dette en behagelig tur på litt over 40 minutter med TransPennine Express.

Historielærerens oppriktige ønske var jo å reise på den historiske og imponerende Manchester Ship Canal, anlagt fra 1887 og åpnet i 1894 som den største elvekanalen for havgående skip i verden. Historielæreren er, som kjent, betatt av victoriatidens "movers and shakers".

Denne ingeniørbragden gjorde innlandsbyen Manchester (64 km fra havet) til Englands tredje største havn og var viktig for å snu den økonomiske nedgangen på slutten av 1800-tallet. I dag kan man gjøre reisen med sightseeingbåt, men det er en dagstur. Det får stå på Historielærerens "bucket list" og han får, inntil videre, nøye seg med å ta en virtuell tur (flotte bilder!). Det mest imponerende ved hele kanalturen må vel være å få oppleve The Barton Swing Aqueduct, en utrolig konstruksjon som historielæreren har problemer med å få sine elever til å tro på - og en viktig påminnelse om at England faktisk var det eneste landet som gjennomførte sin industrielle revolusjon før jernbanen kom! Dette var kanalenes tid!

The Barton Swing Aqueduct, her med både vei- og kanalbroen "stengt" (på tvers) for å slippe igjennom et lasteskip på Manchester Ship Canal. (Gammelt postkort)

Men - altså: denne gangen ble det toget. Og denne togturen er jo heller ikke uten historisk interesse, se Del 1 av denne sommerekskursjonen. Vi snakker tross alt om verdens første inter city-forbindelse, åpnet 15. september 1830!

Vi ankommer monumentale Lime Street Stationi Liverpool.

Den opprinnelige stasjonen i Liverpool var Crown Street, men etter bare seks år ble endestasjonen flyttet til den mer sentralt beliggende Lime Street Station. På selveste åpningsdagen for jernbaneforbindelsen mellom de to byene skjedde, for sikkerhets skyld, også verdenshistoriens første dødsulykke med jernbane. Og - det var ingen hvem som helst som satte livet til!

En av æresgjestene, den populære parlamentsrepresentanten for Liverpool, William Huskisson, klarte, fremmed som han var med disse nymotens greiene, å ble overkjørt og drept av Stephensons lokomotiv Rocket! Det sies at han totalt feilbedømte farten (!) på lokomotivet som kom mot ham da han skulle krysse skinnegangen!
The death and funeral of William Huskisson caused the opening of the railway to be widely reported, and people around the world became aware for the first time that cheap and rapid long-distance transport was now possible. The L&M became extremely successful, and within a month of its opening plans were put forward to connect Liverpool and Manchester with the other major cities of England. Within ten years, 1,775 miles (2,857 km) of railways had been built in Britain, and within 20 years of the L&M's opening over 6,200 miles (10,000 km) were in place. The L&M remains in operation, and its opening is now considered the start of the age of mechanised transport; in the words of industrialist and former British Rail chairman Peter Parker, "the world is a branch line of the pioneering Liverpool–Manchester run".
Aldri så galt at det ikke er godt for noe, heter det.....

 Historielæreren får en hjertelig mottagelse på stasjonen i Liverpool!

La det være sagt med en gang: Liverpool er en flott by! Historielæreren har fått los på noen museer og setter kursen mot elvebredden og Mersey River for å rekognosere:

 
 De gamle dokkene er rehabilitert og er i dag praktfulle monumenter over byens skipsfartshistorie. Her holder en filial av Tate Galleries til, Tate Liverpool

 This is England!
 
 Og her: Merseyside Maritime Museum. Her skal vi tilbake senere i ekskursjonen!
 
 Det var hardt arbeid i dokkene i gamle dager. Her er et monument over en av de som kanskje gjorde det tyngste arbeidet: The Liverpool Dock Horse. På det meste var det 20 000 slike arbeidshester som fraktet varer ut fra havna i Liverpool!
 
Klassiske "Narrowboats", beregnet på kanalreiser.
 
Vi skimter også den store Echo Arena - et kjent konsertlokale.

Enda et museum! Nok å gjøre i dagene som kommer! Men - i dag er det elven og havnen som lokker!

 Utenfor Liverpool Museum, helt nede på strandpromenaden, finner vi en forbindelse til Del 3 av årets ekskursjon: Royal Navy Captain Frederic "Johnnie" Walker, CB, DSO.  Han er en interessant skikkelse for alle som er interesserte i krigshistorie!

Walker gikk inn i marinen i 1908 og tjenestegjorde under første verdenskrig. Da ble han oppslukt av U-båtjakt! De katastrofale tapstallene i slaget om Atlanterhavet under andre verdenskrig ga Walker muligheten for å realisere sine ideer for U-båtbekjempelse. Han brøt med tidens strategi om passiv beskyttelse av konvoyene. Walker var offensiv og ville "jakte" på ulvene. Allerede på sitt første konvoyoppdrag, fra Gibraltar til England, senket han fem tyske U-båter!
Sammen med Enigma-meldingene, ny teknologi (sonar) og nye våpen var Walkers strategi om raske, offensive, jagere, et slags "Cavalry of the sea" , avgjørende for å endre kampbildet i Atlanteren. BBC History Magazine for august 2013 har en spennende artikkel om den legendariske 14-timer lange duellen mellom Walkers jegere og den tyske U-båtkapteinen Günther Poser ombord i U-202.
I februar 1944 senket Walkers team seks tyske U-båter i løpet av ett tokt.

 Det er et historisk sus over Liverpool havn
... også for en norsk tilreisende!

Mang en norsk sjømann har mønstret av, eller på, i denne havna.

Mellom 1830 og 1930 emigrerte omkring 40 millioner mennesker fra Europa, i søken etter en ny og bedre tilværelse på andre kontinenter. Hele 9 millioner av dem, altså nestenhverfjerde emigrant, reiste fra havna i Liverpool! Makes you think. eh?

I byen finnes mange påminnelser om denne demografiske "Leaving of Liverpool", for å sitere en kjent sang:

Mange fikk aldri noen berømmelse. Mange kom kanskje aldri frem til målet? (Titanic var registrert med Liverpool som hjemhavn.)
Men, noen av byen store sønner skulle høste berømmelse:
 

Nå ja - Liverpool og Beatles må vi også komme tilbake til i en senere del av sommerekskursjonen!

Vi er jo fremdeles, på tross av alle digresjoner, på vei til fergeleiet!

Helt nede på kaia står dette gripende monumentet over emigrantfamilien.

For et syn Liverpool havn må ha vært på denne tiden!   
"For more than six weeks, the ship Highlander lay in Prince's Dock; and during that time, besides making observations upon things immediately around me, I made sundry excursions to the neighbouring docks, for I never tired of admiring them. Previous to this, having only seen the miserable wooden wharves, and slip-shod, shambling piers of New York, the sight of these mighty docks filled my young mind with wonder and delight... 
In Liverpool, I beheld long China walls of masonry; vast piers of stone; and a succession of granite-rimmed docks, completely inclosed, and many of them communicating, which almost recalled to mind the great American chain of lakes: Ontario, Erie, St. Clair, Huron, Michigan, and Superior. The extent and solidity of these structures, seemed equal to what I had read of the old Pyramids of Egypt... 
For miles you may walk along that river-side, passing dock after dock, like a chain of immense fortresses:—Prince's, George's, Salt-House, Clarence, Brunswick, Trafalgar, King's, Queen's, and many more."


"...Liverpool is the biggest port ... there was something to see from Dingle up to Bootle, and as far again as Birkenhead on the other side. Yellow water, bellowing steam ferries, white trans-atlantic liners, towers, cranes, stevedores, skiffs, shipyards, trains, smoke, chaos, hooting, ringing, hammering, puffing, the ruptured bellies of the ships, the stench of horses, the sweat, urine, and waste from all the continents of the world ... And if I heaped up words for another half an hour, I wouldn't achieve the full number, confusion and expanse which is called Liverpool."
Karel Capek, Letters from England, 1924

Så er vi omsider ved målet: fergeleiet og de praktfulle Liverpool's Three Graces! For et storslått syn!

Historielæreren har vært så heldig, for 30 år siden, å få oppleve den berømte "The Bund" i Shanghai. Disse Three Graces gir umiddelbart assosiasjoner til den gamle internasjonale bydelen i historiske Shanghai.

 The Three Graces: fra høyre ser vi Port of Liverpool Building (1907), Cunard Lines hovedkontor (1916) i midten og The Royal Liver Building (1911) lengst unna.

Fra motsatt vinkel. På toppen av Liver Building troner de to "Liver birds", en mytisk fugl og byens symbol.Sagnet vil ha det til at byen vil gå under, hvis fuglene skulle falle fra tårnene. Heldigvis er de forsvarlig bardunert.
Edward 7. til hest foran de tre praktbygningene. Han var som kjent far til dronning Maud, altså kong Håkons svigerfar.

Rett bak Liverbygningen ligger det gamle hovedkontoret til White Star Line, "Titanics" rederi. Her stimlet folkemassene seg sammen de skjebnesvangre aprildagene i 1912, da alle vente på nytt om passasjerene ombord.

Vigår ombord i en av fergene som skal ta oss med på - ja nettopp - Ferry Cross the Mersey, udødeliggjort av Gerry and the Pacemakers i 1964. Selv en historielærer med varme barndomsminner fra den kjente Star Ferry må innrømme at denne fergeforbindelsen over Mersey-elven nok er den mest ikoniske av alle!
Vi valgte en 50-minutters elvecruise i det  strålende været. Anbefales!

 
Fra cruiset ser vi Stanley Dock Tobacco Warehouse, verdens største lagerbygning i murstein. Bygget består av oppunder 30 millioner murstein. Da tobakkslageret sto ferdig i 1901 gjorde det krav på å være verdens største bygning, målt i gulvflate! I dag er det planer om å rehabilitere bygget til moderne boliger.
 Vi passerer også det store havneuret fra 1848, Victoria Tower. Urskiven er større enn i Big Ben og dette var siste sjanse for alle skip som forlot Liverpool til å stille riktig klokke.
 På motsatt side av Mersey ser vi blant annet New Brighton. Etterhvert som velstanden i Liverpool vokste begynte innbyggerne i byen å se seg om etter utflukts- og feriemål. Akkurat som man i det sørlige England reiste til Brighton - derav navnet New Brighton!
 I dag, med to biltunneler og en jernbanetunnel under Mersey, er dette blitt ettertraktede boligområder for folk som jobber i Liverpool. Det er også høyst forståelig, for New Brighton er idyllisk.
 
 Fa elven får vi også et spektakulært perspektiv på Liverpools havnepromenade!
 
 The Three Graces med det moderne Liverpool Museum i forgrunnen.
 Echo Arena i midten, flankert av Liverpool Cathedral (C of E) til høyre og Liverpool Metropolitan Cathedral (RC) til venstre. Liverpool er en av få byer med to katedraler! Dit skal vi også!
Vi nærmer oss fergeleiet igjen, etter en flott båttur på Mersey.
 

Første dag i Liverpool ga mersmak på en by som man umiddelbart faller for! Den er storslått, samtidig som intim.

Og: her er myeå se for en historieinteressert!

Hva vil Historielæreren oppdage i Del 5 av sommerekskursjonen? Vi kommer vel ikke utenom The Beatles? Og. vi har ikke vært inne i museene ennå! Dessuten: hvordan kan det ha seg at byen har to katedraler?

Vi slutter av med klassikeren "Ferry Cross the Mersey" med Gerry and the Pacemakers. Det kjennes bare så riktig slik:




Historielærerens sommerekskursjon - Del 5: De het opprinnelig "Steinbruddsgutta". Da får vi dra til et steinbrudd, vi også. Og - hva er sammenhengen mellom telefonboksen og en katedral?

$
0
0
Liverpool er hjembyen til mange kjente sangere og musikere, som Elvis Costello, Rick Astley, Cilla Black, Billy Fury - og grupper som Gerry and the Pacemakers, Frankie Goes to Hollywood, Lightning Seeds, The Searchers, The Swinging Blue Jeans m.fl. Og byen vet å sette pris på sine store helter.
Minnesmerket for Billy Fury, en av Liverpools kjære, med 24 hits i løpet av 60-tallet.

Men - det er selvsagt ingen som kan måle seg med The Fab Four! Det var her i Liverpool det startet. 16-åringen John Lennon var elev på Quarry Bank School og dannet en gruppe sammen med noen venner. De kalte seg først The Blackjacks, men endret det raskt til The Quarrymen. Om denne aller første tiden i bandets historie anbefales sterkt filmen Nowhere Boy fra 2009.

Her forteller John og Paul om sitt første møte, samtidig som vi ser hvordan filmen har skildret dette:



Og her kommer den 14 år gamle guttungen George Harrison inn i bildet:


Paul:  "He should be in the band"
John: "He should be in bed!"
Resten er historie. Historielæreren klarer imidlertid ikke å la være å påpeke at han faktisk har sett The Beatles med egne øyne da de besøkteHong Kong i 1966. Det var riktignok a very brief encounter, da gruppa forlot gamle Kai Tak Airport. Men - har man sett dem så har man sett dem!

(Om "The Brit Invasion" og rivaliseringen mellom Beatles og New Jersey-gutta The Four Seasons, se dette innlegget.)


Takk for sist, John! 
Historielæreren og John Lennon møtes utenfor The Cavern Club i Liverpool, nesten 50 år etter deres første møte. Det var her i Cavern Club eventyret om Beatles startet.

The Cavern Wall of Fame. Mange store navn på denne veggen, hver med sin murstein.De 1800 steinene bærer navnene til alle artistene som opptrådte her mellom 1957 og 1973.
Eh - forresten - ikke alle!  

Midt i Beatles-land!

Lenger oppe i byen, ikke langt fra universitetsområdet og det berømte LIPA, ligger John Lennons gamle stam-pub; The Philharmonic Dining Rooms, berømt for sitt overdådige interiør.

John Lennon skal ha uttalt at prisen han måtte betale for berømmelsevar at han ikke lenger kunne slentre innom "The Phil" og ta en pint eller to.

Når vi nå engang er på disse kanter av byen må vi imidlertid ha med oss Liverpools to mektige katedraler. Det er jo tross alt ikke alle byer som har to katedraler!

Liverpool Cathedral er Church of England og, med sine 190 meter, er den verdens nest største katedral! I innvendig volume regnes den som den 5. største. Katedralen er et landemerke i Liverpool og den er et imponerende syn for en historielærer som kommer ruslende opp til inngangspartiet: 

En av verdens største katedraler ruver godt i terrenget!

Det var i 1885 at parlamentet vedtok at bispesetet i Liverpool skulle få sin katedral. Selve prosjektet kom imidlertid ikke i gang før etter århundreskiftet. For arkitektene var dette svære greier - det var faktisk bare den tredje muligheten til å kunne sette sitt stempel på en ny katedral i England siden reformasjonen! (De to eneste eksisterende var St. Paul's i London og Truro Cathedral i Cornwall.)

I 1903 ble vinneren kåret. Det vakte stor oppstandelse da det viste seg at vinneren bare var en 22 år gammel arkitektlærling. Oppstandelsen skulle ikke bli mindre da det også kom for en dag at Giles Gilbert Scott selv var katolikk! Grunnstenen ble lagt i 1904.

Litt av en arkitektdebut, hva?

Scott døde i 1960 og først i 1978 sto katedralen ferdig - høytidelig åpnet av dronning Elizabeth.  

For en besøkende i katedralen er (i likhet med i St. Paul's i London) utsikten fra toppen et absolutt must! Den er fantastisk!

Utsikt over byen og Merseys munning.
Her ser vi mot havnen og "The Three Graces". Vi ser også ferja til Belfast på andre siden av elven. Ser vi mot venstre kan vi se fjellene i Wales reise seg i det fjerne.
Høyt oppe!
I andre enden av Hope Street ligger den katolske katedralen. I forgrunnen ser vi LIPA.Opp til venstre ligger de to andre "helligdommene"; Anfieldog Goodison Park!
Et siste glimt ned mot Albert Docks, før vi begynner nedstigningen.
Hva annet enn mektige Liverpool Cathedral har så denne arkitekten Giles Scott blitt berømt for?

Svaret vi får er ofte de to landemerkene i London Battersea Power Station og Bankside Power Station (i dag Tate Modern). Men - det kanskje mest kjente landemerket som bærer denne arkitektens navn er, utrolig nok, denne lille "bygningen" her:
Telefonboksen K6 står derfor utstilt inne i Liverpool Cathedral!

Etter et besøk i katedralen bør en imidlertid få med seg kirkegården ved siden av. Den er anlagt i det som tidligere var et steinbrudd (a quarry). Denne nedsenkede og stille, nærmest ravinelignende, gravlunden gir katedralen en ekstra majestetisk høyde, der den ruver over oss. Mange av Liverpools monumentale bygg er reist med stein fra dette bruddet.
(Og Beatles het vel først ......  - akkurat: The Quarrymen!)

Veien ned til kirkegården går gjennom en tunnel i fjellet.



Liverpool Cathedral ruver over det gamle steinbruddet.


"With the exception of Durham, no English Cathedral is so well placed to be seen to advantage both from a distance and from its immediate vicinity. That such a site, convenient to yet withdrawn from the centre of the city … dominating the city and clearly visible from the river, should have been available is not the least of the many strokes of good fortune which have marked the history of the Cathedral."
Historielæreren er i det sakrale hjørnet og da bærer det rett bort Hope Street, til katedral nr 2!

Vi omstiller oss raskt fra Church of England til den romersk-katolske kirken. Liverpool har, med sin nærhet til Irland, mange katolikker. Den katastrofale Potato Famine midt på 1800-tallet bidro også sterkt til denne irske innvandringen. Liverpool og Glasgow er antakeligvis de to byene i Storbritannia med flest irske immigranter. (Av de fire Beatles-medlemmene har tre, George, Paul og John, irske aner.)

Denne katolske katedralen har også en lang tilblivelseshistorie. Først etter 100 år, og fire forsøk, sto katolikkenes katedral ferdig. Forslagene lå på bordet, i 1853, 1933 og 1953. Ingen av dem lot seg realisere. Mest fascinerende er historien kjent som "The Greatest Building Never Built" (står som nr 3 på denne listen). Det hadde blitt litt av et byggverk!

The Cathedral that never was! Den anglikanske katedralen til venstre i bildet. Men - da ville Liverpool i dag sett slik ut:
Nok om den ufullendte drømmen! Vi forholder oss til den drømmen som som faktisk ble realisert. Først i 1960 ble en arkitektkonkurranse utlyst for å få revitalisert prosjektet. I mai 1967 sto kirken ferdig.


Vittige tunger har for lengst døpt katedralen om til "Paddy's Wigwam", eller "The Mersey Funnel". Katedralen er sirkulær, med en diameter på 60 m. Klokketårnet står løsrevet fra kirkebygget og har 4 store klokker. Disse bærer navnene til evangelistene Matheus, Markus, Lukas og Johannes, men også her har den lokale humoren vært på ferde og slått fast at de nok heller bør hete John, Paul, George og Ringo!
Det er ikke optimale lysforhold for en amatørfotograf i denne moderne katedralen. Derfor anbefales et titt på bildene på hjemmesiden. Her finnes blant annet denne flotte panorama-filmen.



Med disse vakre sakrale opplevelsene begir Historielæreren seg tilbake til hotellet og planlegger en ny dag i Liverpool.

Hva står da på programmet?

Kanskje et "Hotell i særklasse"? Eller finner vi hvor de franske krigsfangene fra napoleonskrigene er begravet? Dessuten: vi har fremdeles ikke vært på noen av de mange museene!

Stay tuned!

Historielærerens sommerekskursjon - Del 6: Mange reiste. Mange kom. Og, jammen fant vi en kirke til!

$
0
0

I Del 5 av Historielærerens sommerekskursjon var vi inne på Liverpool som en av verdens viktigste transitthavner. Emigrasjon og immigrasjon er altså begreper som er sentrale i byens historie. Herfra reiste de styrtrike og de lutfattige. Som tidligere skrevet: ca 9 millioner mennesker forlot Europa gjennom denne havnen.

De rike reiste fra London til Liverpool, før de steg ombord i de mektige ocean liners som brakte dem i overdådig luksus over Atlanteren. Før avreise måtte de imidlertid ta inn på byens fasjonable og klassiske hotell:  Adelphi Hotel. Hotellet har fremdeles en aura av fordums storhet. Her har både president Roosevelt og statsminister Churchill bodd, såvel som Frank Sinatra og Judy Garland.

Ja - historien vil til og med ha det til at, ikke bare alle gutters helt, Roy Rogers, men også hesten hans, Trigger, bodde her på hotellet!


Britannia Adelphi Hotel heter det i dag.

Historielæreren bare måtte inn og se!

Mer om de som reiste til og fra Liverpool (og ikke fullt så rike, kanskje):


 "Oh Ireland, my first and only love
 - where Christ and Cæsar are hand in glove"
Dette James Joyce-sitatet står å lese over døren til puben The Liffey i Liverpool. Ingen tvil om tilknytningen til Irland her, nei!

 Men - Liverpool har også Europas eldste Chinatown!
Portalen inn til Chinatown er 15m høy (visstnok den høyeste i Europa) og har, for sikkerhets skyld, hele 200 drager, noe som Feng Shui-ekspertene mener gjør beskyttelsen av bydelen optimal og gir alle forutsetninger for lykke og fremgang i forretningslivet! 

Det var rundt midten av 1800-tallet den kinesiske innvandringen til Liverpool skjøt fart. Sentralt sto rederiet Blue Funnel Line, på folkemunne i Liverpool ofte bare omtalt som "The China Company". Rederiet drev utstrakt handel særlig med Hong Kong og Shanghai og hadde også mange kinesiske ansatte ombord i sine skip.

Til sine kinesiske mannskap etablerte rederiet innkvarteringsmuligheter i dokkområdene i Liverpool. Med kinesernes sterke samhold vokste det, rundt disse husene, raskt frem egne butikker, restauranter, vaskerier osv. Byen hadde fått sin Chinatown. (Om New Yorks berømte Chinatown, og den berømte "Chinese Exclusion Act", har Historielæreren tidligere skrevet dette.)

Med den intense bombingen av de strategisk viktige dokkene i Liverpool under andre verdenskrig ble mye av denne originale bebyggelsen ødelagt og byens Chinatown krøp gradvis litt lengre opp i byen, mot området nedenfor Liverpool Cathedral.


Blue Funnel Line - "The China Company"
 
Når vi nå er inne på både sjømenn, skipsfart og bombingen under krigen passer det med et nytt kirkebesøk. I Del 5 var det de monumentale katedralene vi fokuserte på - nå vil vi se på en ganske liten kirke, helt nede på havnen:
 
St. Nicholas Church (egentlig Church of Our Lady and Saint Nicholas) er en kirke viet sjømennene (St Nicholas er sjøfolkenes skyttshelgen). Kalles ofte "The Sailor's Church" eller "St Nicks".

 
 Alterduken i denne enkle men vakre kirken viser tydelig kirkens maritime tilknytning.

Når historielærerener så interessert i denne kirken er det imidlertid av en litt annen grunn. Utenfor kirken står nemlig et ganske unnseelig lite monument. Men - i all sin enkelhet - er dette et av de mest talende og gripende minnesmerker denne historielæreren vet om.

Liverpool, og særlig havneområdene, ble gjenstand for en voldsom bombing under blitzen. Like før julaften 1940 fikk også St Nicholas Church en fulltreffer og ble svært ødelagt. Først i 1952 var kirken ferdig gjenoppbygget.
 Panoramabilde av Liverpool, sett mot havnen, som viser ødeleggelsene under blitzen. Byens strategiske betydning som havn gjorde at Liverpool ble den hardets rammete byen utenom London. Rundt fire tusen ble drept.

 Minnesmerket over blitzen i Liverpool: "The Spirit of the Blitz". (Se også et praktfullt bilde her!)
Plakat fra 70-årsmarkeringen for blitzen i Liverpool. St Nicholas ligger rett bak Liver-bygningen, til venstre i bildet.

Ikke stort, pompøst og ruvende. Men - enkelt og gripende: moren som fortvilet vil redde gutten fra uhyggen fra himmelen. Gutten selv forstår ikke faren som truer, men drives av barnets fascinasjon for flyene der oppe.
 Apropos barn: visste du at, midt under ett av disse bombeangrepene, ble denne lille gutten født?

Så er vel tiden kommet for noen seriøse fremstøt mot Liverpools mange museer! Man er da historielærer! Nede på havnen ligger både Merseyside Maritime Museum og Museum of Liverpool  nesten side om side. Vi unner oss noen smakebiter fra begge:



Det maritime museet har blant annet en stor utstilling om "Titanic". "Titanic" var jo registrert med Liverpool som hjemmehavn, men rakk aldri noengang å komme til byen.


 
Liverpool Overhead Railway var verdens første elektrifiserte "elevated railway", dvs at den gikk "i luften" på en slags sammenhengende brokontruksjon 4,9 meter over bakkenivå. På folkemunne fikk den derfor navnet "havnearbeidernes paraply". Banen åpnet i 1893 og ble etterhvert forlenget til ca én mil. På denne måten ble alle dokkene forbundet med en rask og effektiv kommunikasjon.


Museene gir et godt innblikk i leveforholdene i gamle Liverpool.

Denne pansertrillebåren (?) som politiet kunne skyve foran seg når de løp illustrerer de tøffe 20- og 30-årene i en havneby som ble hardt rammet av depresjonen og stagnasjonen i verdenshandelen .

En klassisk"Chippy", den lokale (og uunnværlige) sjappa hvor man kunne kjøpefish & chips, ofte bare chips for de fattigste.


Krigene er selvsagt også viet mye plass.
En hel vegg med en flott illustrasjon som viser Liverpool. Det tok tre år å male bildet. Opp til høyre: Liverpool Cathedral, litt til venstre for den "Paddy's Wigwam", i forgrunnen Albert Docks, Liverpool Museum, The Three Graces og helt til venstre i bildet vår lille St Nicholas Church. Oppe til venstre ser vi Anfield.

Det er spesielt å se modellen av The Three Graces (se Del 4)og så bare heve blikket og se dem rett utenfor vinduet:
Og hva finner vi her? Jo den praktfulle modellen av "The Cathedral of Dreams", eller "The Cathedral that never was" (se Del 5). Modellen er kolossal!
"This is one of the largest, most elaborate architectural models ever made," says Julian Treuherz, curator of the exhibition. "It gives a vivid idea of what the cathedral would have looked like, towering over the city's skyline. It would have taken two centuries to complete, like the medieval cathedrals. We are fortunate that, at least, we still have the model of what would have been Lutyens' supreme creation."


Med dette stemningsbildet fra et sommevarmt Liverpool avsluttes Del 6 av Historielærerens sommerekskursjon. Da gjenstår bare én del til!

Stay tuned!

Historielærerens sommerekskursjon - Del 7: Tusen takk, Jon Arne Riise! Men - hvor er franskmennene begravet?

$
0
0
Historielærerens byvandring i sjarmerende Liverpool fortsetter.

I den eldre delen av byen, på vei til Liverpool Town Hall, finner vi puben Ye Hole In Ye Wall, Liverpools eldste pub. Her snakker vi tidlig1700-tall, dere! For sikkerhets skyld er puben bygget over en gammel kveker-gravplass, så her er spøkelsene også inkludert.

Puben har imidlertid dokumentert høy grad av endringskompetanse og hengt med i tiden - i 1977 åpnet den nemlig også for kvinner!

Ye Hole In The Wall, fra 1726.
Kvinner har også adgang!

 
Men - vi er seriøse og historieinteresserte. Blikket opp og frem - vi lar oss ikke friste av puber eller andre verdslige distraksjoner. Som en Odyssevs bundet til masten seiler vi rakrygget forbi pub-sirenenes sang, mot vårt egentlige mål: Liverpool Town Hall.  

"One of the finest surviving 18th-century town halls", skriver National Heritage List for England om denne flotte bygningen, påbegynt i 1749. Denne virtuelle omvisningen anbefales.

"Dette har jeg lyst til å se! Tror du det er åpent for publikum?", spør Historielærerens kone.
Historielæreren er av den beskjedne sorten og antyder at vi kanskje kan stikke hodet inn og forsiktig undersøke om det er mulig.

 Liverpool Town Hall!
Våger vi oss inn?

Døren er åpenog vi går inn i nølende ærbødighet. En ansatt ser spørrende på oss og forklarer at det dessverre er stengt i dag, fordi det skal være et arrangement på ettermiddagen.

I det vi snur oss spør han imidlertid plutselig (på et bare såvidt forståelig scousermål): "Hvor er dere fra?"

Digresjon:lurer du på hvordan Scouse accent høres ut? OK - skru opp lyden og hør her:


Ytterligere interessert? Sjekk denne.

Digresjon slutt.

"Norge", svarer vi pliktskydigst.
"Er dere fra NORGE!", utbryter han henrykt!
 - "Bli med meg - vi rekker en rask omvisning", sier han og går resolutt mot den monumentale trappen opp til finstasen!

Tusen takk, John Arne Riise, tenker Historielæreren - I Liverpool glemmer man aldri en som har scoret et praktmål mot selveste erkefienden, ManU:


Dermed får det norske paret sin egen private omvisning i Liverpool Town Hall! Vi får se ballsalene, kunstskattene og selvsagt selve "bystyresalen". 

"Ordføreren er ikke inne for øyeblikket, så dere skal få se stua hans også", sier guiden og vi løper etter i vantro henrykkelse.
Trappen opp fra inngangshallen. Vi får en "lukket visning"!

 Den praktfulle kuppelen.

 Bystyresalen. Helt til venstre står Hillsborough-klokken. I likhet med The Munich Disaster (omtalt i Del 2 ) har også Liverpool sin fotballtragedieå minnes. Klokken er 8 fot høy, fra 1780-tallet, med urviserne satt til kl 3:06, som er tidspunktet da kampen formelt ble utsatt pga tragedien.

Takknemlige og rørt over vennligheten og imøtekommenheten vandrer to imponerte nordmenn ut i sommerheten igjen.

Neste post på programmet: den mektige St George's Hall. Vi går fra altså det ene praktbygget til det neste!

St George's Hall, åpnet i 1854, er (sammen med de tidligere omtalte The Three Graces, selvsagt) byens stolthet - og det med rette. Dette er Englands største nyklassisistiske, eller neoclassical, som engelskmennene sier, bygning. Den er et syn:
 St George's Hall i vakker aftensol.
"It is possibly the only building where you could be tried for murder, have a ball or listen to a concert all under one roof!"
 
 Staselige Lime Street Station til venstre, ansikt til ansikt med St George's Hall.

Midt foran hallen ligger fire store løver og vokter over krigsminnesmerket fra 1930, begge sider bestående av hvert sitt 9 meter lange bronserelief.

Historielæreren har imidlertid fått los på noe interessant. Vi går rundt hallen, til den flotte parken på baksiden. (Skjønt - hva er "bak" og "foran" på slike monumemtalbygg?)

 Her finner vi nemlig en vakker park, midt i byens hektiske sentrum. Dette er St John's Gardens.
 Både St George's Hall og St John's Gardens er World Heritage Sites.
 Her står en av byen Liverpools største sønner, William Gladstone. Gladstone (1809-1898) hadde en politisk karriere som strakte seg over 60 år og var statsminister for Liberals i fire adskilte perioder (1868–1874, 1880–1885, 1886 og 1892–1894)! Ingen annen britisk statsminister har regjert så lenge. Han var også den eldste statsminster i landets historie, med sine 84 år da han gikk av. Han hadde i tillegg stillingen som finansminister også i fire perioder (1853–1855, 1859–1866, 1873–1874, og 1880–1882). Gladstones politiske karriere kjennetegnes av hans rivalisering med den andre store statsministeren i annen halvdel av 1800-tallet, Benjamin Disraeli. Dronningens preferanse er velkjent: Dronning Victoria beklaget seg om Gladstone:
"He always addresses me as if I were a public meeting.!"

Og her, ikke langt fra statuen av Gladstone, finner vi det vi leter etter! I muren får vi øye på en plakett. Skriften er ikke så lett å lese lenger:
 A SES ENFANTS MORTS POUR ELLE EN CAPTIVITE A LIVERPOOL 1772-1803 ET DONT LES CORPS REPOSENT ICI DANS L'ANCIEN CIMETIERE DE ST JEAN BABTISTE LA FRANCE RECONNAISSANTE 11 NOVEMBRE 1924
"Til hennes sønner som døde i fangenskap i Liverpool 1772-1803 og hvis kropper ligger begravet her på den gamle kirkegården til St Johannes døperens kirke er Frankrike for alltid takknemlig"

Dette krever vel en oppklaring!

Gjennom nesten hele 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet var britene nærmest i konstant konflikt med Frankrike. Liverpool var, som vi har vært inne på, en stadig viktigere sjøfarts-, og dermed også marine-, by. I de 70 årene mellom 1741 og 1811 ble nesten 40 større marinefartøyer bygget for Royal Navy i Liverpool, ofte med lokalt mannskap. I tillegg kommer de mange såkalte "privateers", handelsskip som var utrustet med våpen og kongelig fullmakt til å drive legalt sjørøveri mot fiendens skip på det åpne hav.

Gjennom så mange år med krig sier det seg selv at mange av disse skipene returnerte til Liverpool med krigsfanger. De franske krigsfangene som døde under sitt opphold ble begravet nettopp her på kirkegården til St. John the Baptist.

Det hører med til historien at mange av disse franskmennene valgte å bli værende i Liverpool da fangenskapet tok slutt. Ofte fordi de hadde funnet seg koner og ønsket å etablere seg i byen.

St George's Hall sett fra parken, med King's Regiment-monumentet.

Sentralt i monumentet over King's Regiment er Britannia-figuren.

Inngangen til parken.
Stårvi akkurat slik som fotografen står når dette bildet blir tatt, og så vender oss mot venstre, ser vi rett på enda to praktbygg:

Til høyre i bildet, den buete bygningen som ligger i flukt med museet, er det imponerende Central Library.Biblioteker liker vi jo! Vi må inn:

For et inngangsparti! Her er det lett å snuble i egne bein mens man ser ned i bakken:



Utvendig ser sentralbiblioteket gammelt og tradisjonelt ut. Men - skinnet bedrar!

Innvendig er biblioteket fullstendig renovert (åpnet våren 2013). Det er blitt en utrolig kombinasjon av helt moderne lokaler og originale boksamlinger og "reading rooms" fra 1860-tallet.

 The Picton Reading Room, fra 1879, er tegnet etter inspirasjon fra lesesalen i British Museum i London. Da det åpnet i 1879 var det det første biblioteket i England med elektrisk belysning!

Historielæreren nyter lesesalsatmosfæren!

Kunnskap i smijernstrappformat!

Så får vi øye på en dør! "The Hornby Library", står det. Vi går inn - og finner enda en perle!


The Hornby Library, fra helt på begynnelsen av 1900-tallet.

Historielæreren drømmer om å ominnrede biblioteket sitt hjemme....

Etterbiblioteket er det bare å smette inn nabodøra - så er vi i World Museum. dette er et nokså tradisjonelt, hva vi kanskje ville kalle et naturhistorisk og historisk museum. Men - det er verdt et besøk, særlig er det gode tematiske utstillinger (f.eks. om mumier). Det er heller (selvsagt) ikke så overveldende som f.eks. Natural History Museum og British Museum i London.



Med dette setter Historielæreren sluttstrek for årets sommerekskursjon til Manchester og Liverpool. Dette er to byer som anbefales å besøke. Med Norwegians flyforbindelse til Manchester Airport og gode tog forbindelser til, og mellom, begge byene er dette en fin kombinasjon. Er man i tillegg så heldig å bli omfattet av Historielærerens unike værgaranti, er suksessen i boks.

Prisnivået er også merkbart lavere enn i London.

For historieinteresserte er det mer enn nok å forsyne seg av.
 - Og: History matters!

Ny serie: Historielæreren fortviler.....

$
0
0
Historielæreren har tidligere beklaget seg over kunnskapsnivået hos norske journalister (som f.eks. her, her og her). En er fristet til å tro at de stort sett sitter og leser utenlandske (les: engelske, for de kan ikke andre språk) nettaviser.

For ikke lenge siden leste jeg en artikkel som handlet om Koreakrigen. Journalisten skrev om harde kamper i et reservat. Ordet reservat og reservatet gikk igjen hele tiden.

"Reservatet", tenkte jeg. Hva er dette for noe sludder?

Et kjapt søk på et par engelske nettaviser brakte raskt opp en artikkel som ganske riktig handlet om Koreakrigen. Det var det engelske ordet reservoir denne journalisten hadde oversatt med reservatet.

I dag kom imidlertid rosinen i pølsa!

VGs helge-flaggskip VG Helg (kåret til årets avismagasin, må vite!) leverer følgende prakteksemplar:

Den nestviktigstetaleniverdenshistorien er altså, i følge VGs journalist, talen som George Washington holdt 19. november 1863. Litt av en bedrift av den godeste George, tatt i betraktning at han døde 17 desember 1799, altså rundt 64 år tidligere!

PS: les likegodt en ordentlig journalists artikkel, som her eller her.

Tenk om han var blitt løslatt!

$
0
0
I den populære serien: "Norske journalister prøver å skrive av fra engelske aviser" kan vi i dag gi våre lesere et nytt glimrende bidrag, kun få dager etter at vi avla norsk kvalitetsjournalistikk et besøk sist.

Dagbladets nettavis kan i dag avsløre for sjokkerte lesere at den walisiske fotballspilleren Gareth Bale var nær ved å bli løslatt! Faktisk var han bare 90 minutter unna å bli løslatt!

90 minutter, dere!

Stakkars Gareth - skarve 90 minutter unna en løslatelse! Dette er rystende - godt vi har investigative journalism, tenker jeg i mitt stille sinn. 

Ivrig klikker jeg meg videre innover i dette banebrytende journalistiske arbeidet. Hva har denne talentfulle idrettsmannen gjort? Hva slags anstalt vil han evt bli løslatt fra? Er det snakk om prøveløslatelse? ("On Bale"?? Tok du den, kanskje?)

Dette må vi finne ut av!


Jo - artikkelen kan fortelle at han var nær ved å bli løslatt fra ungdomsakademiet i Southampton. "Ungdomsakademi" tenker leseren? Er det et nytt, politisk korrekt, uttrykk for fengsel? Kanskje en form for Youth Detention Centre, eller Borstal som nå har fått nytt navn? Slike politisk korrekte navneendringer er jo utbredt. Det heter f.eks. ikke lenger "brannmann" - vi bruker heller "Combustion Control Engineer" og de jobber nå i "Flame Suppressant Units".

Nå viser det seg at (også denne) journalisten har sittet og lest engelske aviser på nettet. Da kan, som vi vet, alt skje!

Dagbladets artikkel er nesten 100% ren avskrift fra The Telegraph. Faktisk så ser det ut til at det eneste Dagbladets unge håpefulle har gjort er å regne ut avtanden fra Cardiff til Norwich i kilometer. Undersøkende journalister overlater nemlig ingenting til tilfeldighetene.

I den engelske artikkelen skrives det at klubben Southampton vurderte unge Gareths fremtidsutsikter ved deres fotballakademi. Skulle de satse på ham - or release him?

Release?

= Løslatelse, selvsagt!

VG - forvirret journalistikk på sitt beste!

$
0
0
Det var vel berømte Plut i Dagbladet som først lanserte avisens berømte slagord: "Dagbladet - Alltid foran!" (visstnok etter å ha vært på reportasjebesøk i en nudistleir i Danmark - Dagbladet har jo alltid vært besatt av nakenhet).

Nå spørs det om ikke konkurrenten VG har overtatt slagordet?

VG presterer nemlig, i sitt påkostede og høyglansede lørdagsmagasin, å opplyse oss om at vi i dag kan hygge oss med en forhåpentligvis spennende og underholdende Cup-finale på Ullevål Stadion.

 Lørdagens VG Helg

Vi får håpe det ikke var for mange forventningsfulle supportere som gikk slukøret hjem fra Ullevål Stadion i dag.

VG Helg er, som VG selv nødig unnlater å opplyse oss om, kåret til "Årets avismagasin". Slike utmerkelser får man ikke uten at det ligger solid kvalitetsjournalistikk bak.

Det er faktisk bare noen uker siden det samme lovpriste magasinet kunne fortelle oss at det var ingen ringere enn selveste president George Washington som holdt den berømte talen som vi kjenner som Gettysburg Address.

VG Helg er i ferd med å bli helgens høydepunkt for alle som ønsker nye og spennende vinklinger på fortid og samtid! Så får vi andre bare undre oss over hva de får i seg av kosttilskudd i helgemagasinets redaksjonslokaler?


VG sliter med og/å på norsk?

En skikkelig fulltreffer!

$
0
0

Den 29. juni 1914, altså dagen etter at erkehertug Franz Ferdinand var blitt skutt og drept i Sarajevo, skrev avisen The Sun i New York dette:
"While it is only natural that one should be stricken with horror at the brutal and shocking assassination of Archduke Francis Ferdinand, it is impossible to deny that his dissapearance from the scene is calculated to diminish the tenesness of the situation...
... The news of his death is almost calculated to create a feeling of universal relief." 
Litt av en observasjon, hva?

Historien om mørkemennene og en tøff politimann

$
0
0

I vår raste debatten omkring reservasjonsretten for leger. Avisspaltene flommet over av de underligste resonnementer. Enda verre var det, ikke overraskende, i sosiale medier. I en periode var de daglige Facebook-besøkene en sann lidelse å lese. Det var fullstendig "gloves off" hva saklighet angikk og "open season" på et mikroskopisk antall forskremte fastleger (som strengt tatt egentlig bare fortsatte en praksis de hadde holdt seg til i en årrekke - med Stoltenberg-regjeringens velsignelse). Det kollektive hysteriet kulminerte med 8.-marstog til forsvar for fri abort i Norge. 2014 ble altså året da Jens Stoltenberg gikk i 8.-marstog og Jonas Gahr Støre heiste flagget på 1. mai. Vi får kalle dette dokumentert endringskompetanse.

Det måtte en skarpsynt kronikk av ingen ringere enn Gerd Liv Valla til for å sette tingene tilbake i et noenlunde edruelig perspektiv. En kan mene hva en vil om de gamle KULerne, men politisk analyse har de solide tradisjoner for. "Et uærlig spill" kaller Valla det hele i sin kronikk - og høster ros for sin analyse.

I sosiale medier var, som nevnt, stormen mer enn frisk. Et raskt sveip tilbake på Timelinen rekapitulerer litt av retorikken:
Denne reservasjonsretten for fastleger som skal gi enkelte kristenfundamentalistiske leger reservasjonsrett mot norsk lov, (....)
Da synes jeg han skal slutte. Tilsynsmyndighetene bør straks gripe inn for å få mannen fjernet som lege (....)
Dette kan sammenlignes med Tallibans (sic!) herjinger i Afganistan (sic!) og Pakistan. Religion har ført til så mye lidelse verden over opp igjennom historien at det burde forbys.
Min favoritt er nok denne:
Vi trenger ikke stadige kannonader fra folk som leser en en eldgammel bok bokstavelig. Vi har også lest bøker. Idem står detat kvinner vil ha sitt underliv fritt for innsyn fra mørkemenn. En såkalt kristen etikk utvirker at kvinners underliv forblir i offentlig fokus. Kvinner har en anelse av at de liggeri en gynecologstol med sprikende ben mens mørkemennene går i gåsegang foran skrittet og roper fy. (....)
So much for liberal toleranse.

"Mørkemenn" var forøvrig en svært populær gjenganger. Det var en merkbart tydelig kobling mellom en mer eller mindre velartikulert religionsskepsis og motstand mot reservasjonsretten. Forresten: her må det presiseres at denne religionsskepsisen var rettet mot kristne, ikke mot f.eks. muslimske leger. Det ville jo være politisk helt ukorrekt.

I det moderne og sekulære Norge er vi som kjent i mot religion, men for tibetanske munker og reinkarnasjon. Kristendommen kan dessuten med fordel, dog bare unntaksvis, hentes frem og dyrkes i seremonielle former ved større katastrofer og sosiale traumer.

Da debatten pågikk ble spørsmålet naturlig nok også flere ganger diskusjonstema rundt middagsbordet hjemme hos denne bloggeren. Historielæreren prøvde, slik han har for vane å gjøre, å se saken i et litt lengre tidsperspektiv i disse meningsutvekslingene med sine to voksne barn. Derfor uttrykte han en viss skuffet undring over venstresidens bombastiske fordømmelse av fastlegene som reserverer seg av samvittighetsgrunner. Var det ikke nettopp venstresiden som modig har holdt fanen høyt i mange slike samvittighetskonflikter? Tenk på arbeiderbevegelsens paroler mot militærvesenet i norsk mellomkrigshistorie. Fengsling og sultestreik vakte stor sympati - dette var jo et spørsmål om samvittighet og etikk! Tenk på venstresidens heroiske motstand mot norsk NATO-medlemskap, med dertil hørende kamp for militærnekternes sak. Historielæreren hadde selv hatt gleden av å studere en periode sammen med Narve Trædal, et navn som, for store deler av venstresiden, var et symbol på handling utfra samvittighet. Burde ikke både venstresiden og liberale i et moderne Norge støtte en gruppe mennesker som ikke ville gå på akkord med sin samvittighet?

Ja - men fastlegene er jo ansatt av / lønnet av staten, innvendes det. (Noe de selvsagt ikke er, men det lar vi ligge.) Da kan man ikke nekte å utføre jobben sin! Da må man jo skaffe seg en annen jobb! Ens egen samvittighet kan ikke stå i veien for lovlig pålagt arbeid! Og - kronargumentet - Tenk om alle skulle gjøre sånn, hvordan skal det gå da?

Historielæreren prøver seg med et annet tankeeksperiment: Vi liker dårlig her i Norge å bli påminnet om norske politifolks pliktoppfyllende og lojale innsats under arrestasjonene av jøder høsten 1942. Hvordan ville historiebøkene  i dag fremstilt eventuelle norske politimenn som, av samvittighetsgrunner, motsatte seg denne ordren  (slik det faktisk skjedde i stor stil i det danske politiet)? Ville ikke dette blitt trukket frem i dag som et ubestridelig edelt standpunkt og eksempel til etterfølgelse på at man nettopp skal lytte til sin samvittighet? Uansett hvem som er ens arbeidsgiver. Uansett hvem som betaler lønnen. Uansett om jobbinstruksen er aldri så klar.

Innsigelsene kommer raskt: Dette er en dårlig sammenligning! Disse to sakene kan ikke sammenlignes!

Nei - selvsagt ikke. Det er jo hele poenget. Vi har å gjøre med etikk. Etikk er sjelden entydig og sammenlignbart. Etikk er og blir en individuell og personlig sak. Noen lenker seg fast foran gravemaskiner, det være seg ved Mardøla eller Alta. Andre setter seg på kaffebarer de ikke har lov til. Eller løper Holmenkollstafetten ulovlig! Det eneste fellestrekket er vel at disse brøt lover og regler.

Da var det far i huset prøve seg på en sammenligning til, et tankeeksperiment:
Hva om vi en dag får servert i nyhetene en representant for ordensmakten som motsetter å delta i iverksettelsen av en omdiskutert utkastelse! Hvordan vil da media, og særlig sosiale medier, reagere på denne formen for reservasjon?

For det måtte jo skje før eller senere.

Det ble vel mer før enn senere:


For hva opplever vi? En politimann som tydeligvis har store problemer med å kunne forsvare en iverksettelse av en pålagt arbeidsoppgave. En politimann som åpenbart var svært nær å reservere seg?

Og - reaksjonen på dette?

Massiv støtte, naturlig nok. Nå sitter honnørordene løst. Tidligere justisminister Anne Holt twitrer henrykt om en "tøff" politimann med "integritet". (Noen uker tidligere var tonen en annen, da hun syntes det var "både vondt og morsomt"å høre statsministeren redegjøre for reservasjonsretten i Stortinget.)

Tøff politimann i utkastelsessak på . "In my opinion, it's a shame". Med kameraet gående.  34 RETWEETS 41 FAVORITES

Og slik fortsatte det å strømme inn fra alle hold på Twitter:

Dagens helt. Politimann med anstendighet!   Trondheim, Norge 2 RETWEETS 3 FAVORITES

Personlig finner jeg det betryggende at vi har personer, også innenfor politiet, som lytter til sin samvittighet. Andre menneskers etiske overbevisning bør respekteres og ikke omtales som "dette prinsippløse tullet", som Karin Andersen uttalte fra Stortingets talerstol i spørretimen 29. januar.

Enkeltmenneskers etiske dilemma er ikke sjelden viktige korrektiv til flertallets allmenne oppfatninger. At noe er vedtatt av et flertall er nødvendigvis ingen garanti for at det er noe mer etisk riktig. En skal ikke bla mye i historiebøkene for å finne eksempler på det.

Etikk er ikke gjenstand for flertallsvedtak. Den som tror det kan umulig ha lest hverken Ibsen, Øverland eller Bjørneboe.

Hvem vil rope høyt at denne politimannen må "skaffe seg en annen jobb"?

Ikke jeg.

Bør redaktøren nå ta en liten medarbeidersamtale?

$
0
0
VGs helgebilag "VG HELG" er et merkverdig fenomen. Hjemmesiden lover oss:
"De beste historiene"
"De viktigste nyhetsreportasjene" 
"De beste historiene" kan kanskje forstås på flere måter? For jammen leverer de noen gode historier!

Dette magasinet har tydeligvis fått det for seg at de skal drive folkeopplysning. Resultatet er ikke alltid oppløftende, med tanke på journalistens kunnskapsnivå.

Således har de f.eks. velvilligst prestert å belære oss om at det var George Washington som skrev og avleverte den kjente Gettysburg Address i 1863. For enhver med et minimum av historiekunnskaper er dette som å lide seg igjennom negler som skraper mot en skoletavle!

Litt mer uskyldig var neste blemme - da det samme rørende magasinet, også denne gang i folkeopplysningens tjeneste, inviterte sine lesere til cup-finale på Ullevål - uka før det faktisk var cup-fnale på Ullevål.

Denne helgen hadde magasinets såkalte journalist imidlertid for alvor bestemt seg for å legge inn en høyglanset formtopp i hysterisk hylende uvitenhet.

Igjen føler det premierte helgebilaget et behov for å hjelpe sine lesere med å se og forstå historiens linjer. Temaet er Arbeiderpartiets "doble ledere", altså partiledere som har vært både partileder og statsminister.

Dette kan bli interessant! Historielæreren leser med spenning og interesse:


Men - hva i himmelens navn er det denne karen presterer å skrive denne gangen? 



Oscar Torp var altså, i følge VG HELG, statsminister i Norge fra 1935 - 1945!

Historielæreren sitter og lurer på hvilken skole denne journalisten gikk på....

Har han hørt om Johan Nygaardsvold?
Om angrepet på Norge 9. april 1940?
Om London-regjeringa?
Om Undersøkelseskommisjonen av 1945?

"Null  - og god sommer!", pleide en gammel kollega av meg å si til kandidater som presterte på dette nivået til eksamen. Siden har kunnskapsminister Giske fjernet nullen fra karakterskalaen. På den måten heves alle elevene opp et hakk - på vei mot "verdens beste skole".

Burde ikke redaktøren nå vise litt menneskelige hensyn og ta en vennlig prat med denne journalisten? Kanskje han heller kan skrive om "monster-bærene", nå som de norske jordbærene er fulle av gift? Eller om noen som har ligget sammen i Parasite Hotel? Eller kanskje en deltager i Melodi Grand Prix som betror oss at hun ikke kommer til å legge inn silikon?

Ikke mer historie nå - vær så snill!


Historielærerens sommerekskursjon - Del 1: En venn er en som løper til og drar i kroppen din, slik at det går fort! Og: hvem fant Nilens kilde?

$
0
0
Sommerferien nærmer seg slutten. Også i sommer har Historielæreren vært på ekskursjon.

Den anglofile historielæreren la, ikke overraskende, også årets sommmerekskursjon til de britiske øyer. Målet denne gangen var primært å utforske byene Bristol og Cardiff på sør-vestkysten.

Av reise-praktiske grunner ble ekskursjonen imidlertid innledet med noen dager i London. London er jo en by med et utømmelig arsenal av severdigheter og opplevelser. Ett årlig besøk (minst) er nesten påkrevet for at en anglofil skal holde seg åndelig i live.

Den tidligere omtalte, og ettertrykkelig dokumenterte, Historielærerens værgaranti gjelder selvsagt også denne sommeren. Sol hver dag og temperaturer rundt 30+ er kanskje i overkant når en befinner seg i London, men i kystbyene er det en nytelse.

I det fine sommerværet var det naturlig å legge første del av historieekskursjonen til idylliske Hyde Park.

Men - først måtte Historielæreren oppspore et gammelt tre!

Av leselisten i høyre marg vil det fremgå at Historielæreren er svak for bøkene til C. J. Sansom og Rory Clements. Førstnevnte skriver om sin hovedperson, Matthew Shardlake, en advokat i London på Henrik VIIIs tid. Clements hovedperson heter John Shakespeare og har en ikke ulik jobb under dronning Elizabeth I, Henriks datter med Anne Boleyn. I begge disse bokseriene er The Tyburn Tree hyppig omtalt.

Treet står der dessverre ikke lenger. Men - det er behørig markert, slik at alle historieinteresserte pilegrimer kan oppsøke denne sagnomsuste og, for mange, skjebnetunge plassen.

Historielæreren ved galgen!
Her - i den trekantede trafikk-øya der Edgware Road møter Oxford Street og Bayswater Road, rett overfor Marble Arch - finner vi denne markeringen i bakken. Her sto altså Londons galge i mange hundre år. Mange kjente personer endte sine liv her.


Nå er det kanskje litt upresist å omtale Tyburn-galgen som et tre. Riktignok var det faktisk opprinnelig slik at folk ble hengt fra greinene på et stort tre ved bredden av Tyburn River, en av Londons "lost rivers". Den løp gjennom Regent's Park og ut i Themsen omtrent der Vauxhall Bridge ligger i dag. Den første henrettelsen fant sted her midt på 1190-tallet. Rundt 25 år senere, i 1220, ble det reist en galge på stedet. 

Byen London vokste raskt - og byens galge måtte derfor også oppgraderes. I 1571 ble denne således erstattet av en mer moderne konstruksjon, en såkalt "Triple Tree". Denne moderne galgen var mer rasjonell og hadde større kapasitet ("brukervennlig" er vel ikke det rette ordet?). Den 23. juni 1649 ble eksempelvis hele 24 personer henrettet samtidig!

"The Triple Tree gallows" - mer rasjonell og effektiv!
Siste gang denne ble brukt var mandag 18. juni 1759.

De stakkars dødsdømte ble fraktet fra sine dødsceller, som oftest i det beryktede Newgate Prison, bakpå okse- eller hestetrukne kjerrer. Newgate-fengselet lå like nord for St Paul's Cathedral. Veien fra Newgate til Tyburn er med andre ord temmelig lang. Den gikk langs Holborn, forbi St Giles og oppover hele det som i dag heter Oxford Street. Alle som har gått denne obligatoriske shoppingløypa i dag vet at bare Oxford Street alene er en drøy påkjenning for mer en kredittkortet!

Utrolig nok var det også dengang lagt inn to stopp underveis - ved to puber. Der fikk de dømte litt alkohol å trøste seg på! Hele turen tok mellom to og tre timer, avhengig av hvor mange tilskuere som fulgte prosesjonen, og hvor mye forviklinger og forsinkelser dette skapte.


"Den siste reisen", slik den ville fortonet seg på dagens London-kart. (Hentet fra London Cab Tours.)
Hangings were a big public festival. Crowds gathered along the route from Newgate to Tyburn, and around the Tyburn tree itself, often exceeding 100,000. The rich rented upper-storey rooms in houses and pubs so that they could get the best views. Street hawkers and food vendors also lined the route - they knew a good bet when they saw one. A grandstand was even erected at the gallows. Thieves and pickpockets also took advantage of the holiday atmosphere. (Kilde: BBC)
Selve hengningen skjedde heller ikke slik vi kjenner det fra nyere historie, altså ved at bøddelen beregner fallhøyde utfra kroppsvekt og hensikten er at nakken skal knekke når fallemmen åpner seg. Fra Tyburns galge skjedde dette på en langt mer primitiv og inhuman måte: den dømte sto på kjerra mens bøddelen la løkken rundt halsen. Deretter fikk hesten et rapp og rykket med seg kjerra, slik at offeret ble hengende og dingle - "Dancing the Tyburn Jig", på folkemunne. Den vanlige straffen for høyforræderi, herunder kjetteri, var dessuten ikke bare hengning men "to be hanged, drawn and quartered". Litt av poenget med denne grusomme prosessen var nettopp at offeret ikke skulle være død, men faktisk selv være vitne til lemlestelsen.

Dette kunne ta tid, noe som også var poenget, siden den store folkemassen som møtte frem jo ville ha underholdning. Noe vakkert syn var det nok heller ikke. I Rory Clements 5. bok om John Shakespeare, The Heretics, gir således selveste dronning Elizabeth personlig en ordre til Shakespeare vedrørende en spesiell dødsdømt, jesuittpresten Robert Southwell (1561 - 1595):
"And you, Mr Shakespeare. You will go to Tyburn on the morrow and ensure that Mr Southwell does not suffer unduly. You know what that means?"  Shakespeare bowed low. He knew what the Queen meant.
Det dronningen mente var at hun ønsket at Shakespeare skulle se til at noen løp frem til den hengte, straks kjerra var trukket vekk. Så skulle man ta et godt tak i den som hang og sprellet og bruke hele sin kroppsvekt til å rykke i kroppen, slik at lidelsen tok en raskere slutt. Dette var ikke alltid like enkelt fordi det kunne være mange tilskuere i veien. Særlig ved celebre henrettelser som Southwells. Publikum var heller ikke glade for at noen tok fra dem underholdningen det var å se forbrytere danse "the Tyburn Jig". Kildene sier imidlertid at forfatteren Clements er nokså nær virkeligheten i sin skildring av akkurat denne henrettelsen. 

Jesuitten Robert Southwell er bare en av mange berømte personer som har endt sitt liv i dette veikrysset i London. Av andre kan nevnes nonnen Elizabeth Barton som var uforsiktig nok til å spå at kong Henrik VIII ville dø innen seks måneder, hvis han giftet seg med Anne Boleyn. En profeti som kongen, naturlig nok, satte liten pris på. En rekke andre kirkelige led samme skjebne i forbindelse med Henriks brudd med den katolske kirken og overtakelse av kirkegodsene. Også kongens ekteskapelige forviklinger medførte reiser til Tyburn, for eksempel Thomas Culpeper, som ble dømt for sine eventyr med kongens 5. kone, Catherine Howard.

Også under Henriks døtre, Mary I ("Bloody Mary") og Elizabeth I var religiøse motstandere godt representert på listen over henrettede i galgen ved Tyburn. Edmund Campion, John Adams, Robert Dibdale, John Lowe og ovenfornevnte Robert Southwell er alle eksempler på katolske prester som i ettertid har blitt enten beatifisert eller kanonisert for sin martyrdød her.


Den mest makabre og spektakulære historien av alle som hang i galgen ved Marble Arch må allikevel uten tvil være den om selveste Oliver Cromwell. Den 30. januar 1661 ble han hengt i galgen ved Tyburn.

Eh... kan dette stemme? 

Cromwell døde da vitterlig av sykdom den 3. september 1658 - da kan han umulig ha blitt henrettet ved hengning tre år senere!?

Joda - det er faktisk slik. I slutten av januar 1661, på 12-årsdagen for henrettelsen av kong Charles I, var det "pay-back time" for Cromwell, for å si det slik. Det sier litt om bitterheten og hatet mot den tidligere lederen for republikken at han altså ble dømt til såkalt posthum henrettelse. Liket ble ekshumert - altså tatt opp av graven - og deretter hengt! For sikkerhetsskyld plasserte man hodet til den nå ettertrykkelige avdøde Cromwell på en påle utenfor Westminster Hall. Der ble hodet stående helt til 1685. Det er nesten 25 år, det.....

De som skulle henrettes ved Tyburn ble innvilget retten til å si noen siste ord til de fremmøtte. Noen vil hevde at det nettopp var denne taleretten som er opphavet til det vi i dag kjenner som "Speaker's Corner" her på hjørnet av Hyde Park.

Finnes det så noen lyspunkter i denne grimme historien om et veikryss i London? Har vi noen Happy Endings?
Tja - hva med denne:
It was not unknown for the occasional person to survive their hanging. One of the most famous cases is that of John Smith, hanged on Christmas Eve 1705. Having been turned off the back of the cart, he dangled for 15 minutes until the crowd began to shout "reprieve," whereupon he was cut down and taken to a nearby house where he soon recovered. 
He was asked what it had felt like to be hanged and this is what he told his rescuers:
"When I was turned off I was, for some time, sensible of very great pain occasioned by the weight of my body and felt my spirits in strange commotion, violently pressing upwards. Having forced their way to my head I saw a great blaze or glaring light that seemed to go out of my eyes in a flash and then I lost all sense of pain. After I was cut down, I began to come to myself and the blood and spirits forcing themselves into their former channels put me by a prickling or shooting into such intolerable pain that I could have wished those hanged who had cut me down."

Etter all denne trøstesløse galgehistorikken måtte Historielæreren oppsøke en person med en noe mer oppbyggelig historie. Ved Tyburn gikk liv tapt. Vårt neste besøk er til en person som har bidratt til å redde millioner av menneskeliv!

Rusler vi fra Tyburn Tree og over gaten - inn i store og vakre Hyde Park og Kensington Gardens, finner vi et utall av statuer og minnesmerker med historisk sus. Her står historietimene i kø!

Trofaste lesere vil eridre at Historielæreren ved en tidligere anledning har pilegrimsvandret til en vannpumpe iBroad Street i Soho. Dengang var det for å gi en hyllest til legen John Snow. Her i parken finner vi et monument over en annen lege som fortjener vår oppmerksomhet:

Historielæreren oppsøker Edward Jenner - et navn som vil være kjent for mine elever.

Edward Jenner ble født i 1749. Som 14-åring begynte han i lære hos en lokal lege (!). Senere bar det til London for videre medisinske studier.

Kopper (Variola) er en fryktelig sykdom som har preget historien i mange tusen år. En regner med at denne sykdommen tok 300 - 500 millioner liv bare i løpet av 19-hundretallet.

Som med kollega John Snow så startet det hele med en observasjon. Datidens folkelige oppfatning var at budeier så ut til å unnslippe de grusomme koppeepidemiene som herjet og tok livet av så mange mennesker. Jenner lanserte hypotesen at det var budeienes jevnlige eksponering for kukopper som medførte at de ikke fikk den langt mer alvorlige sykdommen.

Vi har alle lest historien om åtte år gamle James Phipps som i 1796 fikk puss-materie infisert av kukopper smurt inn i et snitt på overarmen. Jenner hevdet med dette at lille James nå var blitt immun mot kopper.

1796: James Phipps (8) blir vaksinert mot kopper.

Jenners teorier ble avvist av samtidens medisinske og geistlige autoriteter. I 1798, etter å ha gjentatt prosedyren på en rekke barn, deriblant hans egen 11-måneder gamle sønn, publiserte han sine funn.

Edward Jenner kalte det han hadde gjort for "vaccination" og "vaccine", av det latinske navnet for ku, vacca. Derfor kalles han i dag for immunologiens far. (Ja - Historielæreren kjenner til Lady Mary Wortley Montagu - og til beretninger om enda tidligere praksis i Kina. Ikke skyld på meg!)

Anyway - hvordan ville verden sett ut i dag - uten vaksinasjonsprogrammer og kunnskap om immunologi? En liten homage til Edward Jenner, der han sitter i den vakre italienske hagen er vel høyst fortjent?

The Italian Gardens. Her finner du Jenner. Han fortjener et besøk!

Før vi forlater de(n) store parken(e) må vi vandre bortom enda et monument. Vi må ha med oss en skikkelig oppdagelsesreisende også! La oss hilse på John Hanning Speke!

The Speke Monument i Kensington Gardens.

Speke er inkarnasjonen av alle guttebøker (om det er tillatt å bruke en slik betegnelse lenger?). Midt på 18-hundretallet var fokus rettet mot det enorme afrikanske kontinentet. Kolonisering, utforskning, misjonering, utplyndring, annektering og erobring gikk hånd i hånd. Vi snakker om "The Scramble for Africa"!

Speke hadde imidlertid allerede rukket å se enda litt mer av verden. Bare 17 år gammel reiste han til India som soldat i den britiske hæren. Her deltok han blant annet i den første av Sikh-krigene (1845-46). I løpet av tjenestetiden i India rakk han også å utforske Himalaya, se Mount Everest og å krysse Tibet. Brakkesyke lå tydeligvis ikke for denne soldaten! Etter å ha blitt stygt såret av flere spydstikk i et angrep under utforskning av Somalia i 1854, rakk Speke akkurat å bli frisk nok til å delta i Krimkrigen!

En av tidens altoppslukende gåter var: hvor er Nilens kilde? Det var ikke få storheter som kastet seg inn i denne letingen og utforskningen av Afrikas indre. Her er nok å nevne navn som waliseren Henry Morton Stanley, skotten David Livingstone og engelskmannen Richard Burton. (Sistnevnte er mannen som i 1853 presterte å komme seg inn i Mekka forkledd som muslimsk pilegrim!)

Burton og Speke var hund og katt, men klarte allikevel å være med på samme oppdagelsesekspedisjoner, både i 1854 og 1856. Utgangspunktet for ekspedisjonen i 1856 var Zanzibar på østkysten. I februar 1858 nådde de frem til Tanganyikasjøen. Etter dette skilte de lag og Speke fortsatte letingen. I august kom han til en enorm innsjø som han døpte Victoriasjøen, etter dronningen. Dette, slo Speke fast, er Nilens kilde! Denne ekspedisjonen hadde vært en prøvelse for hardhausen Speke. Tropiske sykdommer tappet deltakerne for krefter og helse, blant annet med periodevis blindhet. Speke ble dessuten delvis døv da han prøvde å grave en bille ut av sitt eget øre med en kniv.


I mai 1859, før Burton hadde nådd hjem til England, holdt Speke sitt foredrag i Royal Geographical Society, der han slo fast at Victoriasjøen var Nilens kilde. Burton var uenig - han mente "hans" sjø var kilden, altså Tanganyikasjøen. Forholdet dem imellom ble ikke bedre av dette. 

Høsten 1864 ble en stor debatt mellom de to kamphanene tillyst i the British Association. Den 15. september 1864, dagen før den store konfrontasjonen skulle finne sted, var Speke på fasanjakt. Med ladd hagle skulle han klatre over et gjerde. Hagla gikk av og Speke omkom, 37 år gammel. Ryktene ville fort ha det til at Speke hadde begått selvmord for å slippe å møte Burton til debatt.

John Speke - litt av en eventyrer!

Ettertiden har vist at det var Speke som hadde rett med hensyn til Nilens kilde. Det betente forholdet og rivaliseringen mellom Burton og Speke er beskrevet i filmen Mountains of the Moon, fra 1990.

"Mountains of the Moon" - tittelen henspiller på gamle afrikanske legender om enorme fjell i det fjerne, som er opphavet til den mektige Nilen.


I neste episode av Historielærerens sommerekskursjon fokuserer vi på litt nyere severdigheter. Historielæreren finner enda en måte å krysse Themsen på. Og - han ser igjen en oppsetning i West End som han sist så i 1991!

Stay tuned - history matters!


Viewing all 93 articles
Browse latest View live


Latest Images

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

Beijing–Oslo blir helårsrute

Beijing–Oslo blir helårsrute

Kansellerer seks flighter mandag

Kansellerer seks flighter mandag